blank

Kerüljük a készpénzt – januártól az online mellett lesz elektronikus fizetés is

blank
blank

H I R D E T É S

A kormány döntése értelmében az online kasszát használó kereskedők 2021. január 1-jétől kötelesek biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét. Ez is egy módja a vírussal szembeni védekezésnek.

A jelenlegi vírushelyzet is rávilágított arra, mennyire fontos a készpénzforgalom csökkentése Magyarországon.  Az MNB ugyan naponta fertőtleníti a forgalomban lévő készpénzt, de mindez komoly veszélyforrás ebben vírusos helyzetben.

A Magyar Bankszövetség már tavaly novemberben szorgalmazta, hogy legyen kötelező minden online pénztárgép mellett az elektronikus fizetés biztosítása. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, önmagában ez az intézkedés nem lesz elegendő a készpénzállomány visszaszorítására.

A bankkártyás vagy elektronikus fizetés lehetővé tételét azon üzletek számára írták elő, ahol online pénztárgép működik. Jelenleg 60 ezer olyan kereskedőt tartanak nyilván, amely online kasszát használ, de csak készpénzt fogad el. Nekik január 1-jéig fel kell készülniük a jogszabály hatályba lépésére.

Az elektronikus fizetés hasznos lehet a feketegazdaság ellen

Az elektronikus fizetés adatait nem lehet eltitkolni, nyoma marad akkor is, ha a kereskedő nem üti be a tételeket a pénztárgépbe. Ezért a kötelező elektronikus fizetés bevezetésével az adóbevételek növekedését várja a kormány. A kereskedők számára pedig várhatóan bevételnövekedést fog jelenteni, mert a statisztikai adatok alapján eddig is jobban preferálták a vásárlók azokat a kereskedelmi egységeket, ahol lehetőség volt a készpénz nélküli fizetésre.  Viszont a kereskedőknek mindenképp egy többletkiadással is számolni kell, hiszen a POS terminálok használatának többletköltsége van, ami az üzemeltetőt terheli.

Fontos még megjegyezni, hogy a POS terminál bevezetésének gondolatától várhatóan 6 héten belül tudja a bank biztosítani a készüléket. Nincs tehát sok ideje a kereskedőknek erre, hiszen az évből gyakorlatilag 2 hónap van vissza. Ha még azt is beszámítjuk, hogy a december a kereskedelem szempontjából mennyire megterhelő, akkor kiderül, hogy tényleg gyorsan lépni kell.

Az új szabályoknak egyéb kedvező hatásuk is van: feltehetően mérsékelni fogja a gazdaságban forgó készpénz mennyiségét. Ennek kezelése, szállítása, őrzése, számolása évente akár többszáz milliárd forintba is kerülhet, ezt pedig a fogyasztóknak kell kifizetniük.

blank

15 ezer forintot vehetünk fel PIN-kód nélkül

Az év végéig biztosan nem változik, az a válság idején hozott szabály, amely szerint 15 ezer forintot lehet a PIN-kód megadása nélkül, pusztán a kártya terminálhoz érintésével kifizetni. A kormányzat álláspontja szerint a 15 ezres felső határ megfelelő, ezen nem kell változtatni.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#penzugy #POS #bank #készpénz #jarvany

H I R D E T É S