blank

Kétszámjegyű gazdasági növekedést vár a következő negyedévtől a pénzügyminiszter

blank
blank

H I R D E T É S

Megalapozottnak tűnik a második negyedévre előre jelzett kétszámjegyű, 12-14 százalék körülire tehető gazdasági növekedés a minisztérium által heti rendszerességgel követett adatok szerint – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség éves tisztújító közgyűlésén Budapesten.

Az első negyedéves GDP-adat biztató, hiszen míg az uniós átlag 0,4 százalékos visszaesést mutat, addig a gazdaság Magyarországon 1,9 százalékkal növekedett, így ha tovább enyhülnek a korlátozások, akár kirobbanó növekedés jöhet. A Portfolio elemzése szerint az éves növekedési index tehát valóban elérheti 12-14 százalékot, de a járvány által okozott cikk-cakkok miatt nem ezt, hanem a negyedéves növekedési adatot kell figyelni. Ezek pedig afelé mutatnak, hogy az éves átlagos növekedés is 5% felett lesz idén, sőt egyes elemzők szerint akár 6-7% körüli mértékű is lehet. Ezt viszont jelentősen befolyásolja az, hogy lesz-e a járványnak újabb hulláma, továbbá az oltásokkal nyert védelem meddig tart ki.

blank

Varga Mihály szerint a következő hónapokban a gazdaságok teljesítményét nagymértékben befolyásolni fogja az átoltottság szintje, amiben „uniós szinten Magyarország nem áll rosszul” de  ugyanebben a mezőnyben hazánk tavalyi 27 százalékos beruházási rátája szintén dobogósnak számít.

A tárcavezető elmondta, hogy a korábbi innovatív fejlesztéseknek –  például online kasszák – köszönhetően a minisztérium napi szinten rálát a gazdaságra, egy indexen keresztül hetente elemzik a folyamatokat, ebből pedig az látszik, hogy a kiskereskedelem az elmúlt két hónapban „erős lendületet produkált” és a vendéglátás is kezd visszazárkózni a járvány előtti állapotokhoz.

A Pénzügyminisztérium egyébként a jövő évi költségvetés-tervezetben 2300 milliárd forintot csoportosít át a gazdaság újraindítására  –   elsősorban azok az ágazatok kapnak majd célzott támogatást, amelyek lassabban tudnak visszatérni a növekedéshez.

#gazdasag #beruhazas #novekedes #gdp

H I R D E T É S