paying bill

Két hét múlva minden számlát lát a NAV

blank
blank

H I R D E T É S

Április 1-től minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal; március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak.

A vállalkozások mintegy 98 százaléka már átállt az új rendszerre, amellyel a lakossági számlák adatai is továbbíthatóak – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az adóhivatal adatai szerint március elején 871 ezer vállalkozásból mindössze 20 ezer cég küldte a régi rendszeren keresztül a számlaadatokat. Ők minden segítséget megkapnak az átálláshoz. A napokban minden érintett levelet kap az adóhivataltól, az elektronikusan megküldött tájékoztatás figyelmeztet a szankciómentes időszak végére is.

Az adóhivatal ingyenes számlázó-programján, az úgynevezett Online Számlázón keresztül már ötmillió számla érkezett be. A mobilapplikáció ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban.

A március 31-ig tartó szankciómentes időszak alatt még használható a régi, úgynevezett 2.0-ás verziójú XSD séma, de április 1-től már csak az eggyel fejlettebb 3.0-ás verzió alkalmazható, amely egyszerre biztosítja az áfabevallási-tervezetek kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást. Az új rendszer adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását.

A lakossági adatok az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, így azokat az adóhivatal se látja.

Forrás: MTI

#adozas #szamlazas #vallalkozas #nav

H I R D E T É S