blank

Két héttel elhalasztotta a kormány a digitális oltásigazolvány frissítését

blank
blank

H I R D E T É S

Ez a most külföldre utazókat érinti leginkább – az oltási dátumok és az oltás fajtájának hiányában ugyanis egyelőre nem kompatibilis a magyar digitális oltásigazolás az uniós Covid-igazolvánnyal.

A kormány eredetileg június 15-re ígérte az igazolványban szerepló adatok frissítését, de ezt most június 30-ra halasztotta – tudta meg a Telex. Az uniós oltásigazolás kötelezően mindkét oltás idejét tartalmazza, illetve az oltás fajtáját is, és az uniós megállapodás szerint a második oltás után legalább 14 nappal már korlátozás nélkül be kell engednie minden tagállamnak azokat a másik tagállami állampolgárokat, akik az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen) valamelyikét kapták .

A Szputnyikkal és Sinopharmmal oltott magyarokat eleve nem kötelező beengednie a tagállamoknak, de megtehetik – a mostani fejlemény azonban a többieknek is nehézséget okozhat.

Az uniós Covid-igazolvány bevezetését június 9-én szavazta meg az Európai Parlament. Az egységes uniós védettségi igazolvány nemcsak védőoltással, de negatív PCR-teszttel vagy antigén gyorstesztttel is ki lehet majd váltani – vagy egy orvosi igazolással, ami kimondja, hogy az adott személy átesett a víruson.

#oltas #vakcinaigazolvany #unio #utazas

H I R D E T É S