woman working at ice cream factory

Kincs-kutatás: Magyarország dobogós helyen áll a nők lehetőségeit vizsgáló európai rangsorban

blank
blank

H I R D E T É S

Magyarország a második helyen áll Finnországgal azon a listán, amely a nők lehetőségeit vizsgálta az Európai Unió 27 országában, illetve az Egyesült Királyságban – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért saját elemzése alapján.

A nemzetközi adatbázisokat összevető lista első helyén Svédország áll, Franciaország és Bulgária a harmadik a Kincs rangsorában. Az index öt területen – a munka, a képzettség, az egészség, a szülés és a közéleti befolyás vonatkozásában – összesen húsz változóval vizsgálta a nők lehetőségeit.

blank
Nők a munkaerőpiacon Magyarországon (2009-2020) , Forrás: KSH

A munkaerőpiaci lehetőségek területén Magyarország az élmezőnybe tartozik; nálunk az ötödik legalacsonyabb a női munkanélküliség és a jövedelmi szegénység kockázatának kitett nők aránya Európában – írták. A gyermekvállaláshoz kapcsolódó lehetőségek terén megegyező pontszámokkal a visegrádi négyek (V4: Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) mellett Franciaország, Horvátország és Bulgária áll az első helyen.

A nők közéleti szerepvállalásáról egyebek mellett azt írták: hat olyan ország is van, ahol 20 százalék alatti a női miniszterek aránya, Magyarországon ez az adat 21,4 százalék. A vezető beosztásban dolgozó nők aránya négy országban magasabb, mint 40 százalék, Magyarország a 39,4 százalékos értékkel a hatodik legjobb helyen áll a listán – közölte a Kincs.

Forrás: MTI

#egyenjogusag #noimunkavallalas #munkaeropiac #kepzettseg #kutatas

H I R D E T É S