blank

„Kisfizetést” kapnak a szakmát tanulók

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre nő a kétkezi munka népszerűsége. Az általános szakmunkáshiány felértékelte a fizikai munkát. Kell az utánpótlás. De mi a képzési kínálat?

Szükségem lenne egy jó szobafestőre, de hónapokig kell várni, mire a mester elkezdheti a munkát. Egyszerűen nem találok olyan kőművest, aki a kisebb munkákat elvégezné a ház felújításakor. Valaki ajánljon egy háztartásigép-szerelőt, mert megállt a mosógépem!!! Ismerős mondatok, ugye? Nap mint nap elhangzanak ezek a kétségbeesett felkiáltások, mert nem könnyű megtalálni a megfelelő szakembert egy-egy munkához, és ha sikerül is ajánlások útján hozzájutni a mester telefonszámához, kiderül: csak hetek, hónapok múlva lesz szabad időpontja. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a társadalomban egyre nő a kétkezi munka elismertsége, a pályaválasztás előtt álló fiatalok (és a szüleik) is elgondolkodnak azon, hogy szakmát tanuljanak, hiszen látják, hogy ezzel a tudással megalapozhatják az egzisztenciájukat. Döntésüket támogathatja, ha előzetesen tájékozódnak a szakmák tartalmáról, a képzési lehetőségekről. A napokban jelent meg az Innovatív Képzéstámogató Központ alapszakmákat ismertető új tájékoztató füzete, amely bemutatja az átalakított szakképzés struktúráját és a választható képzéseket.

Egyre többen tanulnak szakmát – fontos motiváció a „kisfizetés”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára közlése szerint egy év alatt csaknem 10 százalékkal emelkedett az általános iskola után szakképzést választó gyerekek aránya, így az idei tanévet mintegy 56 800 9. évfolyamos diák kezdte meg a szakképzésben. Szakmát az érettségi megszerzése után is lehet tanulni, sokan élnek is a lehetőséggel, így a 13. évfolyamon és a felnőttoktatásban 85 300-an iratkoztak be valamilyen szakképzésre a 2020/2021-es tanévre. Az is hozzájárul a szakmatanulás egyre növekvő népszerűségéhez, hogy míg korábban a hiányszakmákat választók kaptak „kisfizetést” ösztöndíj formájában, addig ma már minden szakmát érint ez a juttatás.

A Tájékoztató füzet az alapszakmákról az Ágazati Készségtanácsok ajánlásával 2020 című kiadvány bemutatja a szakképzés előnyeit: a pályaválasztás előtt álló fiatalnak nem kell rögtön szakmát választania, elég, ha tudja, melyik ágazatban szeretne ismereteket szereznie. A gyakorlatorientált képzésben minden tanuló ösztöndíjat kap, amelynek összege függ a tanulmányi eredménytől. Egy jól megválasztott szakmával a fiatal megalapozhatja az anyagi függetlenségét, ha pedig a technikumi képzést választja, akár mérnök is válhat belőle, hiszen „a technikum a mérnökképzés előszobája”. Az alapszakmákat iskolarendszeren belül lehet elsajátítani, a képzésben jelentős szerepet vállalnak az ipari szereplők, hiszen a gyakorlati oktatás valós körülmények között a működő cégeknél zajlik.

blank

Amit érdemes tudni a szakképzésről

A kiadvány bemutatja a szakképző iskolák és a technikumok sajátosságait. A szakképző iskolában szakemberképzés folyik, amelynek első évében a választott ágazattal ismerkedik a tanuló. A 9. évfolyam után történik a szakmaválasztás, de ekkor még a technikummal is átjárható rendszer. 1 évig a diák általános szakképzési ösztöndíjat kap, majd az ösztöndíjat a szakképzési munkaszerződés váltja fel, vagyis a tanulás mellett már lesz jövedelme a fiatalnak. Ezután 2 évig tanulhatja a szakmát, elsősorban vállalati körülmények között, a duális képzés keretében. Ha a pályaválasztó a technikumi képzés mellett dönt, 2 évig ismerkedik a választott ágazattal és csak a 10. évfolyam után történik a szakmaválasztás. A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit: az 5. év elvégzése után egyszerre szerezhető meg az érettségi bizonyítvány és a technikusi oklevél. Úgy lehet középiskolás a fiatal, hogy ösztöndíjat kap, a duális képzés esetén pedig munkaszerződést ajánl számára a vállalat, vagyis jövedelme lesz. Matematikából, magyarból, történelemből, valamint egy idegen nyelvből ugyanaz a tananyagtartalom, mint a gimnáziumban, ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás. A gimnáziumhoz hasonlóan nyelvvizsga megszerzésére is van mód, de itt egy nyelvet kötelezően tanulni kell. Technikumban nem kell ötödik érettségi tantárgyat választani, mivel a szakmai vizsga lesz az ötödik érettségi tantárgy. A technikusi vizsga emelt szintű érettségi tantárgynak számít. És ha valaki tovább szeretne tanulni a felsőoktatásban, akkor innen már csak egy lépés a főiskola vagy az egyetem.

Az ágazatok és alapszakmák bemutatásával elsősorban a pályaválasztás előtt állókat segíti a Tájékoztató füzet az alapszakmákról az Ágazati Készségtanácsok ajánlásával 2020 című kiadvány, amely itt érhető el:  https://szakkepzes.ikk.hu/

Szerző: Kis Tünde

#szakkepzes #palyavalasztas #oktatas #szakmunkas #munkaerohiany

H I R D E T É S