blank

Kiugró növekedés a megújuló áramtermelésben

blank
blank

H I R D E T É S

A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége 17,7 százalékkal, a megtermelt hő mennyisége pedig 3,7 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez képest – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal összefoglaló jelentésében.

A jelentés megállapítja, hogy az elsődleges belföldi energiafelhasználás forrásának jelentős részét továbbra is a kőolaj- és kőolajszármazékok, valamint a földgázbehozatal biztosította, de a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia részaránya a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül már 12 százalékra emelkedett.    

A járvány hatására az előző évhez képest 63,5 százalékkal csökkent a nemzetközi légi közlekedésben felhasznált kerozin mennyisége. Csökkent a közúti üzemanyagok belföldi forgalma is: a motorbenziné 10,2 százalékkal, a gázolajé 6,7 százalékkal mérséklődött 2019-hez képest.

Tavaly a bruttó villamosenergia-termelés mennyisége egyébként 34 924 gigawattóra volt, 2,3 százalékkal több, mint az előző évben. A napelemek által termelt villamos energia 63,7 százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget. A hálózatra csatlakoztatott napelemek teljesítménye több mint 2000 megawattot tett ki, vagyis meghaladta a Paksi Atomerőmű beépített teljesítményét.

Forrás: MTI

#fenntarthatosag #energia #napenergia

H I R D E T É S