blank

Kiürült a munkanélküli segélyeknek szánt kassza

blank
blank

H I R D E T É S

Az idei előirányzatnak már a 97,7 százaléka fogyott el augusztus végére a költségvetésben. A megmaradt összeg nominálisan még a 2 milliárd forintot sem éri el, a havi kiadási tételeket nézve pedig ez szinte semmire sem elég. De nincs ok aggodalomra, a kormány bármikor kezdeményezheti a költségvetés módosítását. – írja az mfor.hu.

Júniusban soha nem látott mértékű kiadást jelentettek az államnak az úgynevezett passzív kiadások. Ez az előirányzat tartalmazza az álláskeresési járadékot, a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt, az ellátások megállapításával kapcsolatos útiköltség-térítést, illetve az ellátásokkal összefüggő közvetlen költségeket.

Csak júniusban 29,4 milliárd forintot költöttek el erre a célra. Ráadásul úgy, hogy jellemzően havi szinten a passzív kiadások 5-11 milliárdot tettek ki még például 2011-2012 környékén is, amikor nagyon magas volt a munkanélküliség és a mostaninak többszöröse volt a regisztrált álláskeresők száma.

Júliusban ez az összeg rekordalacsony, mindössze 781 millió forint volt, bár a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai nem árulkodtak arról, hogy az álláskeresési járadékra jogosultak, vagy összességében a regisztrált álláskeresők száma drasztikus mértékben csökkent volna. Mindezzel együtt a kormány passzív kiadásokra szánt zsebe augusztus végére teljesen kiürült.

A tervezett 83 milliárd forintból 81,08 milliárdot költött el a kormány. Hogy a szeptemberre pontosan mekkora kiadás merült fel az álláskeresők járadékával összefüggésben, az a Pénzügyminisztérium vonatkozó havi részletes államháztartási adataiból derül ki pár hét múlva.

Bár kiürült a munkanélküli segélyeknek szánt kassza, de mivel a passzív kiadások sor a költségvetésben egy felülről nyitott előirányzat, szükség esetén anélkül is túllépheti a kormány, hogy a költségvetés módosítását kezdeményezné – írja az mfor.hu.

Forrás: mfor.hu

#munkanelkuliseg #allaskeresesijaradek #tamogatasok #nyugdij

H I R D E T É S