blank

Kivezetik a hálapénzt és megemelik a béreket az egészségügyben

blank
blank

H I R D E T É S

„A járvány nem ellene, hanem inkább mellette szól az orvosbérek nagyarányú rendezésének. Ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében áttörő erejű javulást kell elérnünk” – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A miniszterelnök jelezte, a Magyar Orvosi Kamara javaslata alapján kivezetik a hálapénzrendszert. Várakozása szerint januárra sikerülhet minden részletkérdést tisztázni.

Orbán Viktor hozzátette azt is: az orvosi jogviszonyok rendszere ma nehezen átlátható, ezért létrehoznak egy új, egészségügyi munkajogviszonyt – az állami, az egyházi és az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozóknak -, egy speciális, egységes szabályrendszert.

Az emelés mértékéről azt közölte: “lehet mondani a duplázódást”, de nincs egységes szám, nem minden orvost érint majd azonos módon a változás, a MOK javaslatait fogadták be. Példaként említette, hogyha egy rezidens eddig 300 ezer forintot keresett, akkor ezután 600 ezret fog.

blank

A kormányfő arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány második hulláma hosszabb és nehezebb lesz, ezért egyszerre kell végrehajtani átszervezési lépéseket, és növelni az egészségügyi dolgozók teherbíró képességét.

A védekezés lépcsőzetes, ahogy nehezedik a helyzet, úgy nyitnak meg újabb és újabb kórházakat, és állítanak az ágyak mellé újabb és újabb orvosokat, ápolókat. – tette hozzá.

Kifejtette: a matematikusok a valószínűsíthető legmagasabb terhelésnek azt tartják, ha egyszerre 200 ezer ember fertőzött az országban, akik közül 16 ezren szorulhatnak kórházi kezelésre és 800-1000 ember lélegeztetőkészülékre. A kormány – az alulbecslés elkerülése érdekében – 400 ezer ember egyidejű megfertőződésével számolja a csúcsterhelést, amihez 32 ezer kórházi ágy és megfelelő számú orvos, ápoló szükséges, akiket vezényelni kell. Senki sem boldog emiatt, de amíg nincs vakcina, és felszálló ágban van a járvány, addig az átszervezések elkerülhetetlenek. – tette hozzá.

Forrás: MTI

#ber #egeszsegugy #beremeles #jarvany #atszervezes #MOK #halapenz

H I R D E T É S