közalkalmazott

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a bérszövetség az önkormányzati intézményeknél

blank
blank

H I R D E T É S

Országos akciót indított a bérszövetség, amelynek tagjai, az egyes szakszervezetek kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek az önkormányzati cégeknél, intézményeknél; a köztisztviselői, közszolgáltatói, szociális és kulturális szférában működő szakszervezetek a bértárgyalások megkezdését remélik az akciótól. 6 százalékos emelést várnak.

A szövetséget olyan szakszervezetek hozták létre, amelyek nem fogadják el, hogy az általuk képviselt dolgozók bérét az önkormányzatok, beleértve a fővárost is, nem kívánják emelni. A bérszövetség a jelenlegi 0 százalék helyett legalább 6 százalékos béremelést tart elfogadhatónak.

A bérszövetség tagjai minden olyan munkáltatónál kezdeményezték a kollektív munkaügyi vitát, ahol az általuk képviselt munkavállalók dolgoznak. A kollektív munkaügyi vita kezdeményezésétől számítva az érintett munkáltatóknak hét napjuk van, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a szakszervezetekkel, ellenkező esetben a munkavállalói szervezetek újabb akciót indítanak, amelyek között szerepel a sztrájk lehetősége is. Ugyanakkor megjegyezte, ez utóbbi azt jelenti, hogy tárgyalásokat kezdenek az elégséges szolgáltatás megállapításáról.

A bérszövetség tagjai fontosnak tartják a munkahelyek megőrzését, a kollektív szerződések tartalmának a megvédését és esetleges kiegészítését. A szerveződésben résztvevők tisztában vannak a járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel, a béremeléstől azonban nem tekinthetnek el – mondta Kordás László, a bérszövetség elnöke.

Kordás László – aki egyben a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke is – közölte, a bérszövetséget a BKV-nál és a Budapesti Közlekedési Központnál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél, a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt.-nél, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-nél, a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft.-nél és a Budapest Közút Zrt.-nél jelen lévő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 alapította.

Megalakulása óta csatlakozott a bérszövetséghez a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete is.

Fotó: zsebremegy.hu

Forrás: MTI

#ber #szakszervezet #munkaeropiac #bertagyalás #kozszolgaltatok #koztisztviselok #kozalkalmazottak

H I R D E T É S