blank

Komolyan átalakul a nyugdíjrendszer is a járvány idején

blank
blank

H I R D E T É S

Az életre szóló munkahely már a múlté, az pedig, hogy valaki a nyugdíjkorhatár elérésével egyik napról a másikra nyugdíjba menjen: luxus – derül ki az Aegon Nyugdíjfelkészültségi Kutatás 2020-as adataiból. A pandémia miatt kialakult válság a nyugdíjrendszereket is fenyegeti világszerte.

Az aktív dolgozók a nyugdíjjövedelmük 24%-át a munkaadók által üzemeltetett munkahelyi nyugdíjkonstrukcióktól remélik – áll a nemzetközi kutatás eredményeiben. A vizsgálat ugyanakkor rámutat arra, hogy a nyugdíjrendszerek instabilitása a jövőre vonatkozó kilátásokat is rontják.

A gazdasági hanyatlás új stratégiákat követel mind a munkaadók és a munkavállalók, mind az állam részéről. Meglepő adat, hogy a megkérdezett munkavállalók csupán a 35%-ának van tartalékterve, illetve 17%-ának van startégiája arra az esetre, ha abba kell hagyni a munkát.

A megkérdezettek harmada úgy látja, munkaadója nem is segíti a nyugdíjra való felkészülését. A megkérdezett munkavállalók 52%-a mondta azt, hogy jelenleg részesül valamilyen munkahelyi nyugdíjprogramban.

Az idei adatokból az is kiderül, a dolgozók mindössze 34%-a tervez úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérésével egy csapásra felhagy a munkával és nyugdíjba vonul, 57%-a fokozatos nyugdíjba menetelre számít, valamint arra, hogy valamilyen formában nyugdíjas éveiben is dolgozni fog.

blank

A legtöbben úgy látják, nyugdíjasként a jelenlegi jövedelmük durván kétharmada biztosítaná számukra a kényelmes öregkort, ám a megkérdezettek csupán egynegyede érzi úgy, hogy jó úton halad ennek elérése érdekében. Bár a munkavállalók több mint fele igényelné, hogy a korhatár betöltésekor fokozatosan menjen nyugdíjba, mindössze 24%-uk érzi úgy, hogy jelenlegi munkahelyén az idősebb korosztály számára is kínálnak megfelelő munkaköröket, és csupán 28%-uk mondhatta el munkaadójáról, hogy megteremtette annak lehetőségét, hogy a dolgozói idővel teljesről részmunkaidősre váltsanak.

A válaszadók egyharmada úgy látja, munkaadója semmit nem tesz a többgenerációs munkahely megteremtéséért.

A jelentés rámutat arra is, hogy a munkahelyi nyugdíjprogramba történő automatikus beléptetés mellett a munkaadók professzionálisan kezelt befektetési lehetőségekkel, szolgáltatásokkal is támogathatják a munkavállalókat.

Ezek lehetnek speciális nyugdíjcélú pénzügyi termékek, illetve tanácsadói alapú vagyonkezelések, amelyek keretében a dolgozók az egyéni kockázatviselési hajlandósághoz mérten és a nyugdíjba vonulásig hátra lévő időhöz igazodva fektetik be megtakarításaikat. Emellett ugyancsak fontos a professzionális, személyes nyugdíjtakarékossági cselekvési terv kidolgozása és a független pénzügyi tanácsadókkal történő konzultáció ösztönzése.

#nyugdij #ongondoskodas #munkaltato #pandemia #megtakaritas #kutatas

H I R D E T É S