blank
H

Komplett brigádok estek ki a magyar építőiparból a koronavírus miatt

blank
blank

H I R D E T É S

A vírusfertőzés miatt rengetegen estek ki a munkából, de nehezítették az építőipari szereplők életét az ellátási lánc elakadásai és az alapanyagok árának emelkedése is. Mindenesetre a Mapei felmérése szerint a visszesés elsődleges oka a munkaerőhiány.

Kis mértékű visszaesést láttak az építőiparban az első negyedév során a megkérdezett szakemberek, de várhatóan csak átmeneti lesz a csökkenés – közölte a Mapei.
Az építőipari cég felmérése szerint a megkérdezettek 46 százaléka az építési tevékenység stagnálásáról, 33 százalék visszaesésről, 22 százalék javulásról számolt be.

A csökkenés a rendelésállományon is látszik. A visszajelzéseket alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal adatai is, amelyek szerint januárhoz képest februárban 12 százalékkal csökkent az belföldi építőipar teljesítménye.

A szakemberek 47 százaléka szerint egyébként a bővülést leginkább a munkaerőhiány korlátozza. A koronavírust 33 százalék, a kapacitáshiányt 31 százalék, a bizonytalan gazdasági környezetet 30 százalék, a kedvezőtlen időjárást 21 százalék jelölte meg nehezítő körülményként.

A cég ügyvezetője szerinta visszaesés remélhetőleg csak átmeneti, bizakodásra adhat okot, hogy a megkérdezettek 65 százalékának van CSOK-ot és otthonfelújítási támogatást felhasználó megrendelése.

Forrás: HRPortal

#epitoipar #jarvany# #munkaerohiany

H I R D E T É S