blank

Könnyebb lesz a tartásdíj behajtása

blank
blank

H I R D E T É S

A parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz a tartásdíj behajtása a nem fizető szülőtől. Nagyjából 90 ezerre tehető azon gyerekek száma, akikről a külön élő szülő – bár megtehetné – nem gondoskodik tartásdíj formájában.

Eddig is volt lehetősége a szülőnek a tartásdíj megelőlegezését kérni, de csak abban az esetben, ha az egy főre eső jövedelem nem haladta meg az 57 ezer forintot, és legfeljebb 14 500 forintig. Az állam általi megelőlegezést hathavi tartásdíj-elmaradás esetén lehetett kezdeményezni.

A módosítás értelmében a tartásdíj-megelőlegezést jövedelemhatár nélkül, már háromhavi elmaradás esetén lehet majd kérvényezni, és annak összege a minimálbér 30 százaléka, vagyis 50 200 forint lesz havonta. A jogszabály-módosítást követően az elmaradt tartásdíjat az állam hajtja be a nemfizető szülőn, és nem a gyereket nevelő szülőnek kell harcolnia érte.
A januártól életbe lépő változásnak köszönhetően 42 ezer olyan gyerek havi ellátása is megemelkedik, aki elvesztette egyik vagy mindkét szülőjét. Az árvaellátás összege a jelenlegi havi 24 500 forintról 50 ezer forintra nő.

Forrás: MTI

#csaladtamogatas #tartasdij

H I R D E T É S