blank

Könnyített az adóügyeken a kormány

blank
blank

H I R D E T É S

Adócsökkentés, egyszerűsített adminisztráció és befektetésösztönzés áll az új adóügyi intézkedések fókuszában – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter a három fő irányról hivatalos közösség oldalán számolt be.

A hét eleji adóügyi könnyítések részben a vállalkozásokat, részben a családokat hivatottak segíteni. 2021-től a kisvállalkozások bevételi értékhatárát hárommilliárd forintra emelik. A lépéstől azt várják, hogy még több társaság választja a kisvállalati adót.

Az új intézkedések értelmében jövőre több mint másfél millió államigazgatási ügy intézése lesz ingyenes és gyorsabb.

2021 nyarától a NAV minden cégnek elkészíti az áfabevallás-tervezetet. Ezáltal félmillió vállalkozás mentesül az adókitöltés alól.

A beruházások növelése érdekében jövőre eltörölnék a társaságok fejlesztési tartalékának tízmilliárd forintos felső értékhatárát.

A gazdasági operatív törzs arra is javaslatot tett, hogy minden járványügyi szűrővizsgálat adómentes legyen, így tesztenként több mint hétezer forintnyi adó spórolható meg.

Ha az Országgyűlés elfogadja a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs javaslatát, akkor jövőre a magánszemélyek akár már egymillió forintos tartozásig, az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített cégek pedig 3 millió forintig kérhetnek tartozásaikra 12 havi pótlékmentes részletfizetést, amelyhez mindössze egy egyszerű kérelmet kell benyújtani az adóhivatalhoz.

A jelentős adminisztráció-csökkenés szinte mindenkit érint, és ezzel együtt nagy segítséget jelenthet a koronavírus-válság idején. Mindezeken felül könnyítésre számíthatnak a kezdő vállalkozások, a több telephelyen tevékenykedő cégek és az utazási irodák is.

Több mint másfél millió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé jövőre

2021-től az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentesek lesznek, így például a cégeknek ingyenes lesz a – most még 10 ezer forintba kerülő – adóügyi méltányossági kérelem is. De nem kell illetéket fizetni a közös háztartásban élésről vagy a telephely alkalmasságáról szóló igazolás kiállításáért sem.

A kisvállalati adó (kiva) nemcsak azért lesz még kedvezőbb jövőre, mert 11 százalékra csökken az adó mértéke, hanem azért, mert még több cég választhatja Magyarország legversenyképesebb adófajtáját. A bevételi értékhatárt a jelenlegi egyről hárommilliárd forintra, a kilépésit pedig háromról hatmilliárd forintra növelte GOT. Több mint 52 ezer kivás cég szerepel most az adóhivatal nyilvántartásában, de a kedvező változások miatt ez a szám jelentősen megnőhet – vélekedett az államtitkár.

Forrás: MTI

#adó #adócsökkentés #vállalkozás #családtámogatás #adougy

H I R D E T É S