Pécs, Városháza

Kormányzati kompenzáció hiányában kevesebb lenne a helyijárat és az éjszakai közvilágítást is lekapcsolná Pécs

blank
blank

H I R D E T É S

A baranyai megyeszékhely költségvetését 49 milliárd 247 millió forint kiadási és bevételi főösszeggel fogadták el – derül ki az önkormányzat 2021. évi büdzséjével kapcsolatos, Pécs hivatalos internetes oldalán közzétett dokumentumokból.

A baranyai megyeszékhely 2021-es összevont költségvetési mérlege szerint a büdzsé a tavalyinál több mint 5,7 milliárd forinttal magasabb költségvetési bevétellel számol.

A kiadási főösszegen belül beruházásokra több mint 10,25 milliárd forintos kiadást irányoz elő a büdzsé, ami 2,7 milliárd forinttal haladja meg a 2020-as összeget, ugyanakkor személyi juttatásokra a tavalyi 8,3 milliárd forint helyett 2021-ben 7,6 milliárd forintot fordít az önkormányzat.

Súlyos intézkedéseket vezetnének be, ha nem kapnak kompenzációt

A pécsi önkormányzat a büdzsé tervezésekor azt írta, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos többletkiadások és gazdasági okok miatt elmaradt bevételek, továbbá a kormány által elvont források 3,77 milliárd forintos terhet jelentettek Pécsnek 2020-ban, s ez az összeg 2021-ben további 5,77 milliárd forinttal nőhet. Emiatt pontosan 5,77 milliárd forintnyi kompenzációt vár el Pécs a kormányzattól, s épít be a város az idei költségvetésébe.

A közleményben akkor azt is jelezték, hogy amennyiben a város a remélt összeg helyett egyáltalán nem részesül idén kormányzati kompenzációban, akkor egy ezzel kalkuláló intézkedési terv lépne életbe.

Ennek értelmében csökkentenék a járvány elleni védekezés dologi költségeit, kevesebb jutna útjavításokra, elmaradna a többi között a szúnyogirtás, az őszi lombgyűjtés, a közterületek takarítása, helyi buszjáratok szűnnének meg, lekapcsolnák a közvilágítást az éjjeli órákban és karácsonykor sem lenne díszkivilágítás a megyeszékhelyen.

A helyi Fidesz szerint ez felesleges riogatás

A pécsi közgyűlésben ellenzéki szerepet betöltő Fidesz városházi frakcióvezetője, Csizmadia Péter szerint a kormányzati kompenzáció esetleges hiányával kapcsolatos intézkedési terv “felesleges riadalomra ad csupán okot”.

A képviselő ugyanakkor módosító javaslatokat juttatott el a büdzsé elfogadása előtt a városvezetéshez. Azt szerette volna elérni, hogy csökkenjenek a cégvezetői bérek, vonják vissza a “bizalmasok helyzetbe hozását lehetővé tevő döntéseket”, “szüntessék meg a politikai kifizetőhelyeket”, és részesüljenek az oltásban részt vállaló háziorvosok egyszeri, 500 ezer forintos elismerésben, 2021. végéig kapjanak moratóriumot az iparűzési adó megfizetése alól a bajba jutott kisvállalkozók, s biztosítsanak 100 ezer forint összegű bérpótló támogatást a munkájukat elveszítő szállodai, vendéglátóipari dolgozók számára.     A képviselő később közösségi oldalán azt írta, hogy “a városvezető szivárványkoalíció” végül elutasította helyi takarékossági és gazdaságvédelmi módosító javaslatait.

Fotó: dka.oszk.hu

Forrás: MTI

#onkormanyzat #koltsegvetes

H I R D E T É S