blank

Közel 400 ezer forint a magyar bruttó átlagfizetés – a bankszektor fizet a legjobban

blank
blank

H I R D E T É S

Magyarországon a reálkeresetek 93 hónapja folyamatosan emelkednek – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal január-szeptemberi kereseti adatait kommentálva.

A KSH adatai szerint szeptemberben a bruttó átlagkereset 392 ezer 300 forint volt, 8,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 395 ezer forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 ezer 700 forintot ért el, mindkettő 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Bodó Sándor elmondta, Magyarországon a minimálbér és a garantált bérminimum növekedése hatással van a magasabb bérek alakulására is. Az államtitkár rámutatott arra, hogy az idén a bérnövekedés a versenyszférában leginkább az építőiparban, bizonyos műszaki pályákon volt, a legmagasabb béreket továbbra is a bankszektor, a pénzügyi terület biztosítja, az átlagot jóval meghaladják a keresetek az energiaszektorban is. A közszférában a béreket leginkább az ágazati kormányzati intézkedések növelték az ország teljesítményétől függően.

Forrás: MTI

#ber #atlagkereset #minimalber #bernovekedes #ksh

H I R D E T É S