blank

Közzétette az orvosi kamara a béremeléssel kapcsolatos javaslatait

blank
blank

H I R D E T É S

Vasárnap este tette közzé javaslatait a Magyar Orvosi Kamara a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatással és az összeférhetetlenséggel kapcsolatban. A MOK álláspontja szerint az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény érdemi pontokban, minimum a kirendelés és a másodállások korlátozása tekintetében pontosításra szorul.

A MOK szerint a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnál a munka törvénykönyvének rendelkezéseit kell alapul venni, ahhoz képest lehessen csak kivételeket, rendkívüli helyzeteket megállapítani.

Véleményük szerint pontosításra szorul az orvosok béremeléséről szóló jogszabálynak az a része, amely a kirendelés időtartamát (1+1 év) szabályozza.

A kamara úgy ítéli meg, az „áthelyezés” szabályozása szintén jogbizonytalanságot okoz. Javaslatuk, hogy válasszák szét a járványhelyzet alatti és a békeidős szabályokat. Egészségügyi járványhelyzet alatt maximum 100 munkanap/naptári évben legyen szabályozva az eltérő foglalkoztatás lehetősége.

Pontosításra szorul a „védett” munkavállalói csoportoknál is a kirendelés témája. A MOK törvényben rögzítené azokat a konkrét szempontokat és munkavállalói érdeket, amelyekhez igazodva a munkáltató elrendelheti a kirendeléseket, amiért plusz kirendelési díjat is elszámoltatnának.

Javasolják továbbá azt is, hogy ne tagadhassa meg az engedélyezést végző szerv az engedély kiadását olyan tevékenységre, amely az adott intézmény működésével nem összeférhetetlen, illetve amit az adott intézmény nem folytat. Valamint csak rendkívüli esetben tagadhassák meg az engedély kiadását akkor, ha a kérvényezett tevékenység eltér attól a szakterülettől, amelyen az orvos az adott (állami) kórházban praktizál.

Forrás: MOK/Portfolió

#egeszsegugy #MOK #orvosi berek #jogviszony #munkajog #beremeles #torveny

H I R D E T É S