blank

KSH: 397 400 forint volt a bruttó átlagkereset tavaly októberben

blank
blank

H I R D E T É S

Tavaly októberben a bruttó átlagkereset 397 400 forint volt, 8,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban; az első tízhavi bruttó átlagkereset 395 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 900 forintot ért el, mindkettő 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 408 100 forint volt az októberi átlagkereset, 8,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

blank
Teljes munkaidőben foglalkoztatottak; havi nettó átlagkereset; költségvetés és a versenyszféra; forint/hó Forrás: MTI

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 264 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 272 900 forintot ért el októberben. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 9,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A prémium, jutalom, egyhavi külön juttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 377 200 forintra becsülhető, 9,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Frissítés (12.00):

Elemzők szerint a bérek tartják a járvány előtti növekedési ütemet. A keresetstatisztikán nem hagyott nyomot a járvány, októberben is megközelítőleg a korábban megszokott dinamika szerint emelkedtek a bérek – összegezték véleményüket a szakértők.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője elmondta, a jelenlegi folyamatok alapján a Takarékbank várakozásai szerint 10 százalékot alulról megközelítő lesz a tavalyi éves dinamika, idén pedig 8,5 százalék körüli növekedés a várakozásuk, de ezt a még mindig zajló minimálbértárgyalások jelentősen befolyásolhatják.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is azt emelte ki, hogy októberben alapvetően nem változott a keresetek dinamikája, az adatok továbbra is az inflációt érdemben meghaladó átlagkereset-növekedést mutatnak. A novemberi és decemberi bérstatisztikában sem várható nagy meglepetés, az eddigi tendencia folytatódhat, ami talán érdekes lehet, az az év végi bónuszfizetések alakulása.

Forrás: MTI

#statisztika #ber #atlagkereset #ksh

H I R D E T É S