blank

Ma sem született megállapodás a minimálbérről

blank
blank

H I R D E T É S

A munkaadók és a munkavállalók Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén sem állapodtak meg a 2021-es minimálbérről. Perlusz László, a VOSZ főtitkára a Portfolio-nak elmondta, hogy a tárgyaláson 3%-os emelést javasoltak, de a 4%-os növekedésbe is benne lettek volna a munkaadók. A munkavállalói oldal képviselői azonban nem egyeztek bele ebbe.

“A hivatalos infláció feletti növekedést is el tudtak volna fogadni a munkaadói oldalon, ami reálbér-emelkedést jelentett volna a minimálbéres munkavállalók számára az idei évben” – mondta Perlusz. A kormányzati oldal megerősítette a tárgyalásokon, hogy nem lehet visszamenőleges hatályú az emelés. Ha megállapodnak, akkor februártól lehet növelni a béreket. “Nem lehet bizonytalanságban tartani a legkisebb béren dolgozókat” – mondta Perlusz.

A felek 2020 végén nem tudtak megegyezni a 2021-es minimálbérről és a garantált bérminimumról, ezért az idei évben is folytatódtak a tárgyalások. A kormány tavaly év végi rendelete értelmében nem változik 2021-től a minimálbér, a kabinet a munkaadói és a munkavállalói képviseletek közötti megegyezésre vár.

2020-ban a minimum bruttó 161.000Ft, míg a garantált bérminimum 210.600 forint volt.

A munkaadók a tárgyaláson 3%-os emelést javasoltak, de a 4%-os növekedésbe is benne lettek volna. A munkavállalói oldal képviselői 5%-os minimálbér-emelést szeretnének elérni.

Amikor megszületik a megállapodás a legkisebb bér összegéről, azt visszamenőleges hatállyal 2021. január 1-től fogják életbe léptetni.

Frissítés: 12.30:

Jövő héten folytatódnak a tárgyalások. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, valamint Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke is arról számolt be, hogy az eddigi álláspontok nem közeledtek. A szakszervezeti vezetők úgy vélik, a megállapodáshoz szükség van a kormány segítségére. Kordás László szerint fontos lenne, hogy január 20-ig megállapodjanak, mert azt követően az elért eredményeket a munkaadók már nem tudják a januári bérfizetéseknél érvényesíteni. Rolek Ferenc elmondta, a munkaadók és a munkavállalók álláspontja közti különbség áthidalása érdekében a tárgyaláson felmerültek olyan megoldások is, hogy esetleg a kafetéria rendszeren lehetne úgy módosítani, hogy az némi jövedelem növekedést eredményezzen a munkavállalóknak. Ezt azonban a kormánynak meg kell vizsgálnia, hogy lát-e erre a lehetőséget.

Forrás: portfolio.hu, MTI

#minimalber #jarvany #erdekkepviselet #berminimum

H I R D E T É S