blank

Magyarország is belép az éghajlat- és légkörkutatás legfontosabb európai szervezetébe

blank
blank

H I R D E T É S

Az Integrált Szénmegfigyelő Rendszer küldetése, hogy egységes mérési módszerek alkalmazásával hosszú távú vizsgálatokat végezzen, amellyel egyrészt elősegíti a szén globális körforgásának megértését, másrészt megbízható információt ad az üvegház hatású gázok változásairól – olvasható a debreceni Atommagkutató Intézet közleményében.

A szervezet célja a klímaváltozás okainak, mechanizmusának és következményeinek feltárása. Ezzel tudományos alapokat nyújt a megfelelő klímavédelmi jogszabályok megalkotásához. Mint a közleményben felidézik, az éghajlat- és légkörkutatás hazai kutatóműhelyeinek javaslatára Magyarország 2022. január 1-től válik a konzorcium teljes jogú tagjává.

A tájékoztatás szerint az ICOS magyarországi bázisát a most formálódó ICOS-HU konzorcium adja, amelynek a hazai éghajlat- és légkörkutatás intézményei lesznek várhatóan a tagjai: az Atommagkutató Intézet a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet , az ELTE  Meteorológiai Tanszéke és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növénytermesztés-tudományi Intézete. Az Országos Meteorológiai Szolgálat  szakmai partnerként vesz részt a munkában.

Forrás: MTI

#klimavedelem #fenntarhatosag #kutatas

H I R D E T É S