Gulyás Gergely

Május végén jöhetnek az újabb enyhítések

blank
blank

H I R D E T É S

Két hét múlva megtarthatók lesznek a lakodalmak és az 5 milliós határ elérésével  -védettségi igazolvánnyal – az üzleti rendezvények is, továbbá enyhítenek  a zenés-táncos rendezvények és a temetkezések korlátozásán is, június elsejétől megtarthatók lesznek a táborok, a kormányablakok pedig újra időpontfoglalás nélkül fogadják az ügyfeleket – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Várhatóan a pünkösd utáni héten érjük el az 5 millió elsőre beoltottat Magyarországon, és a kormány erre tekintettel a jövő szerdai ülésén tárgyalja azt, hogy a határ elérése után milyen újabb enyhítésekről döntsön, de összességében „május végétől a korlátozások nagy része megszűnik” – mondta a mai Kormányinfón Gulyás Gergely.  A miniszter jelezte, hogy június közepéig mindenki hozzájuthat ahhoz a vakcinához, amit szeretne és a beoltottak száma addigra 5,2-5,3 millióig emelkedhet.

Fontos tudni: ha valaki nem adja be a második oltást, akkor a védettségi igazolvány érvénytelenné válik és ez a QR-kód leolvasásakor is kiderül

Horvátországba a második oltást követő 14 nap után lehet belépni és az oltási igazolványt is magával kell vinnie az embereknek, amelyeken az első és második oltási dátum is rajta van. 

A kormány arról is döntést hozott, hogy minden magyar állampolgár, aki külföldön valamely EU-, NATO, OECD-tagállamban,  Oroszországon, vagy Kínában kapta meg az oltást, akkor a külföldi igazolások bemutatása után a Kormányhivatalokban kaphat védettségi igazolványt.

Május 25-től a kormányablakok újra időpontfoglalás nélkül, sorszám húzással fogadják az ügyfeleket, hogy a feltorlódott ügyeket tudják intézni az emberek. Nagyon sok lejárt okmányt kell majd a következő fél évben pótolni (eddig a veszélyhelyzeti szabályozással ezek lejáratát ki lehetett tolni) ezek között az útlevél soron kívüli ügyintézésben fog majd részesülni.

Forrás: MTI

#ujranyitas #utazas #vakcinakartya #utazas

H I R D E T É S