blank

Már jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés

blank
blank

H I R D E T É S

A jövő évtől minden nagykorú, gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le magánfőzésben adómentesen. A pálinkafőző magánszemély nem értékesítheti a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják.

Az Európai Unió nyáron módosította alkoholok ügyével foglalkozó irányelvet, amely szerint a tagállamok adómentessé tehetik – évente maximum 50 liter gyümölcsszeszig – a párlatfőzést. Itthon januártól alkalmazzák az új szabályt, nem lesz szükség párlatadójegyre, illetve adót sem kell fizetni.

    A desztillálóberendezést továbbra is be kell jelenteni az önkormányzatnál, de a főzést megelőzően bejelentést kell tenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is, amiért cserébe a hatóság származási igazolást állít ki, ez igazolja a párlat eredetét és ezzel lehet részt venni különböző pálinkaversenyeken is. Az otthoni főzés szabályai betartását változatlanul az önkormányzati jegyzők ellenőrzik majd. Újra adómentes lehet a bérfőzés is a korábbi kedvezményes mennyiségig.

    A Pénzügyminisztérium várhatóan a jövő héten nyújtja be a Parlamentnek az adó-adminisztrációt csökkentő javaslatait, ezek egyik fontos eleme az adómentes pálinkafőzés.

Fotó: MTI/Máté Attila

Forrás: MTI

#ado #palinkafozes #EU #jogszabaly

H I R D E T É S