blank

Marad a határzár, Magyarország vörös listán

blank
blank

H I R D E T É S

Október 1-je után is fennmarad a szeptember 1-jével bevezetett magyar határzár, amelynek értelmében alapesetben külföldiek nem léphetnek be Magyarországra – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter. A hosszabbítást azzal indokolta, hogy el akarják vágni a vírus utánpótlását, mert Európa-szerte és a szomszédos országokban is emelkednek a fertőzöttszámok.

Magyarország vörös listán

Az EU vörös listára tette Magyarországot a járvány gyors terjedése miatt. Azokat az országokat sorolják ide, ahol az elmúlt két hétben a 100 ezer főre vetített új fertőzöttek száma meghaladja a 120-at. A CNN azt írja, Hollandia, Izland és Dánia is ezt a jelzést kapta a térképen. A lista élén Spanyolország található, 100 ezer főre vetítve 320 új fertőzöttel. Magyarországé most a 9. legrosszabb helyezés, nálunk 127 beteg jut 100 ezer főre. A besorolás nem jelent automatikus korlátozást, de az egyes országok a mérlegelésnél figyelembe veszik ezt a besorolást.

A schengeni határellenőrzést meghosszabbítják

Szeptember elseje óta Magyarország teljes schengeni belső határszakaszán ideiglenesen visszaállította a határforgalom-ellenőrzést és a határőrizetet. Ezen a szakaszon 127 határátkelőhely vagy határátlépési pont van, amelyekből tízen van a személy- és a teherforgalomban is határellenőrzés. Tranzitforgalomban öt átkelőt – tornyiszentmiklósi, hegyeshalmi, rajkai, parassapusztai, tornyosnémeti – lehet használni.

blank

Kizárólag személyforgalmi belépésre 31 átkelőhely áll rendelkezésre, emellett 86 kisebb mezőgazdasági földút, erdei dűlőút vagy turistaút fizikai zárásának határőrizeti ellenőrzését is végzi a rendőrség.

A nemzetközi teherforgalomban, ha a belépéskor az egészségügyi vizsgálat során a járművezető nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, beléphet az országba. A kijelölt tranzitútvonalról nem szabad letérni, és csak a kijelölt határátkelőknél, üzemanyagtöltő állomásokon, autópálya-pihenőknél lehet megállni. Az ország területéről 24 órán belül ki kell lépni.

Szlovénia korábban a kockázatosnak ítélt országokból érkezőknek tíznapos karantént írt elő, ez keddtől kiváltható schengeni tagállamban készített, két negatív eredményű PCR-teszttel.

Itthon arra kérik a külföldre utazókat, minden alkalommal ellenőrizzék, hogy belépésük a célországba biztosított-e.

A határhelyzettel kapcsolatban elmondta, a belépő teherforgalomban Csanádpalotánál, Röszkénél és Tompánál 3-3 óra a várakozás, személyforgalomban pedig a Beregsuránynál belépőknek kell kétórás várakozásra számítaniuk.

Forrás: MTI

#covid #hatarzar #schengen #ellenorzes #fertozottseg #hatarforgalom

H I R D E T É S