blank

Március 1-ig maradnak a korlátozások

blank
blank

H I R D E T É S

Március 1-ig fenntartjuk a hatályos intézkedéseket. Bármilyen enyhítés vakcina hiányában újabb szigorításokhoz vezetne. – jelent meg a kormány Facebook-oldalán. “Az intézkedések feloldására akkor kerülhet sor, amikor befejezik az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak, a 65 év fölötti krónikus betegek és a védelemben részt vevő személyek, illetve azon idősek az oltását, akik nem szenvednek krónikus betegségben. Eddig hamar eljutunk, ha lesz vakcina.”

Gulyás Gergely egyértelművé tette: a 70 százalékos átoltottsági szint eléréséhez több vakcinára is szükség van. Kiderült: február végéig 300 ezer ember beoltására elég vakcina érkezik Oroszországból.

„A kormány tegnap meghallgatta az operatív törzs beszámolóját, megállapítottuk, hogy sikerült kordában tartani a járványt” – kezdte a tájékoztatót a miniszter. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni a járvány terjedését. Az európai szabályok sok esetben szigorúbbak, mint a magyar. El akarjuk kerülni a harmadik hullámot, de ezért fenn kell tartani a mostani szabályokat, amelyeket március 1-ig meghosszabbítunk – szögezte le.

„Bármilyen enyhítés újabb drasztikus korlátozásokhoz vezethetne” – tette hozzá a miniszter, aki elmondta: szükség lesz a rendkívüli jogrend meghosszabbítására is, amelyre kérni fogják az Országgyűlést. A különleges jogrend hatályát újabb 90 nappal szándékozzák kitolni, a tervezetet február 7-én nyújtják be a törvényhozásnak.

blank

A korlátozásokat február második felében vizsgálják felül.

A kormány álláspontja az, hogy mindenki eldöntheti, melyik vakcinával oltja be magát, de a kormány minél több vakcinát akar rendelkezésre bocsátani.

A vendéglátóhelyekről Gulyás azt mondta, hogy mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítására. Eddig 27 milliárd forintot fizettek ki. Kijelentette: először a vendéglátóhelyeket nyitják majd ki, ha lazítás lesz. Ehhez azonban vakcina kell – mondta a miniszter.

45 milliárd forintot kapnak a falusi kisboltok a legújabb kormányzati döntés értelmében – jelentette be Gulyás. Erre azért volt szükség, hogy a közszolgáltatások elérhetőek legyenek a falvakban. A támogatás célja, hogy olyan közösségi terek jöjjenek létre, ahol több szolgáltatás elérésére lenne lehetőség. A pályázati rendszert a Magyar Falu Program keretében hirdetik meg.

#koronavirus #korlatozasok #bertamogatas #gazdasag

H I R D E T É S