TAJ kártya

Március 10-ig lehet rendezni a tb-tartozásokat

blank
blank

H I R D E T É S

Március 10-ig lehet pótolni a be nem fizetett társadalombiztosításokat szankció nélkül. A NAV ekkor adja át az adósok adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek, ami azt jelenti, hogy ezután kezdődik el a tajszámok érvénytelenítése.

A 2020. július 1-jétől hatályos új társadalombiztosítási törvény értelmében megszűnik a tajszáma azoknak az adózónak, aki hathavi járuléktartozást halmoz fel.

Az életmentő beavatkozások és a járványügyi védekezéshez köthető ellátások (pl. az új koronavírus elleni oltások beadása) kivételével az illető csak azokat az állami egészségügyi szolgáltatásokat veheti igénybe, amelyeket előre kifizet.

A NAV adatai szerint 2021. február 18-án 75 588 adózó tartozott több mint hathavi egészségügyi szolgáltatási járulékkal. A becslések szerint közel 50 százalékuk már nem él Magyarországon, de valamilyen okból nem jelentkezett ki a magyar tb-rendszerből.

A tárca korábban közölte, a törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a kismamáknak, a közfoglalkoztatottaknak, a munkanélkülieknek, a szociálisan rászorultaknak, a hajléktalanoknak, valamint a foglalkoztatottaknak és a vállalkozóknak.

A tartozás rendezésének adminisztrációja egyszerű

A tartozást, vagy legalább annak egy részét a “NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára kell befizetni.

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek

Ha valaki vagyoni, jövedelemi helyzete miatt nem tudja megfizetni a havi nyolcezer forintot, mielőbb érdemes kezdeményeznie az illetékes járási hivatalnál a szociális rászorultság egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából történő megállapítását – húzta alá a PM utalva arra, hogy ebben az esetben nem kell a nyolcezer forintos járulékot megfizetnie.

#tb #ado #nav #tajszam #szankcio #egeszsegugyiszolgaltatas

H I R D E T É S