blank

Mától vészhelyzet, csütörtöktől kijárási tilalom november végéig

blank
blank

H I R D E T É S

Magyarország egész területén november 4-én megint életbe lépett a veszélyhelyzet, csütörtöktől pedig csak kivételes esetben lehet kilépni otthonról éjfél és 5 óra között. A kormány az Országgyűlést arra kérte, ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg.

Orbán Viktor kedden, koraeste jelentette be a szigorító intézkedéseket. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a legfontosabb, hogy Magyarország egész területén november 4-én életbe lépett a veszélyhelyzet. A kormány a koronavírus világjárvány következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelölte ki. Munkáját az Operatív törzs segíti, a rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek majd.

Az éjszakai kijárási korlátozás csütörtök 0 órától él. Ennek értelmében éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

Ettől csak a következő esetekben térhet el:

  • munkavégzés
  • a munkavégzés helyére történő közlekedés
  • a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából
  • egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal éjfél és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás.

A vendéglátóhelyek 11 óráig nyitva tarthatnak, csak a „zeneszolgáltatást főszolgáltatásként” nyújtó helyek nem nyithatnak ki, kivéve azokat, ahol a részvételhez előre megváltott ülőhellyel kell rendelkezni.

A kulturális rendezvényeken, mozikban, színházakban és sporteseményeken csak minden harmadik ülőhelyen lehet ülni, a büfében is tartani kell a távolságot. A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, és figyelmeztethet, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy évre ideiglenesen bezárathatja, míg sportrendezvények esetében legalább egy, legfeljebb tíz alkalomra zártkapus rendezést írhat elő büntetésként.

A tömegközlekedést is érinti a szigorítás: Budapesten és a megyei jogú városokban a tömegközlekedési vállalatoknak járatsűrítési tervet kell készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra között. A határidő november 5.

Ismét ingyenes lett a parkolás is. A maszkviselés szabályai is fennmaradnak.

A kormányülés után Orbán Viktor kifejtette: a járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió lakosra jutó fertőzött, mint Magyarországon, “nyugatabbra pedig még ennél is rosszabb a helyzet”. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, akkor december közepére a kórházak elérik a teljesítőképességük határát – mondta. Úgy látja, a járvány most is – éppúgy, mint tavasszal – az idősek és a krónikus betegek életét veszélyezteti leginkább.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az orvosok bérét megemelik, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak.

A vakcina ügyében Magyarország tárgyal az EU-val, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: Magyar Közlöny, MTI

#kijarasitilalom #veszhelyzet #jarvany #vakcina

H I R D E T É S