blank

Még 3 napig lehet jelentkezni a bértámogatásra

blank
blank

H I R D E T É S

Sok vendéglátós szerint ez nem érdemi segítség

December 11-ig jelentkezhetnek a vendéglők és a szabadidős létesítmények vezetői az állami bértámogatásra és járulékkedvezményre. A munkáltatónak nem kell járulékokat fizetniük a novemberi munkabérek után, így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatja kompenzációként, ha nem bocsátja el a munkavállalóját, és munkabérét kifizeti. – állt a feltételek között, amit novemberben jelentett be a miniszterelnök. A szektor képviselői szerint ez nem igazi segítség.

Az ágazat képviselői arra panaszkodnak, hogy a program adminisztrációja olyan nagy, hogy a 30 napra szóló támogatás érdemben nem segít rajtuk. „Csak akkor jár a támogatás, ha a nulla bevételemből kifizetem a munkavállalót, de az, hogy mikor utal az állam, nem világos” – mondta a hvg.hu-nak egy vendéglős.

Úgy látják, rövid a beadásra szánt határidő, hiszen például a benyújtandó dokumentumok között szereplő novemberi jelenléti ívet a legtöbb munkáltató legkorábban december 1-jén zárta le, ezek alapján történik a bérszámfejtés, így ténylegesen a beadási határidő december 2-a és 11-e között van. – írja a portál. Nem értik azt sem, miért kell minden munkaszerződést és azok módosításait is beadni.

Egyelőre bizonytalan, hogy a vendéglátósoknak és a szabadidős létesítmények vezetőinek meddig kell a béreket meghitelezniük.

A szakmai szervezetek azt szerették volna, hogy minimum április végéig járjon a bértámogatás és a járulékkedvezmény a vendéglátásban, de erre a kérésükre a kormány érdemben nem reagált.

Az Európai Bizottság 200 millió eurót, 72,5 milliárd forintot ad Magyarországnak az uniós munkahelyvédelmi hitelkeretből. A pénz első részlete a napokban már meg is érkezett, és a Bruxinfo szerint egyebek közt turisztikai, élelmiszerfeldolgozó, méhészeti, halászati cégek megsegítésére adta az Európai Unió.

Októberben a koronavírus okozta járvány, így a beutazást nehezítő intézkedések hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 30 százalékkal csökkent. Az összes vendégéjszaka 89 százalékát a belföldi vendégek töltötték el – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 67 százalékkal volt kevesebb, mint egy éve.

Forrás: HVG, MTI

#bertamogatas #vendeglatas #turizmus #tamogatas #jarvany #szakszervezet #munkahely

H I R D E T É S