TAJ kártya

Még egy hónap haladékot kaptak azok, akiknek TB-tartozásuk van

blank
blank

H I R D E T É S

Közel egy hónap haladékot kaptak tajszámuk érvényesítésére azok, akik legalább hathavi egészségügyi szolgáltatási járuléktartozást halmoztak fel. Idén február 12-től lépett hatályba az a jogszabály, amely szerint a legalább fél éve nem fizetők számára a tajszám érvénytelenítése után fizetőssé válik az egészségügyi ellátás.

A február 12-én életbe lépő szabály szerint, ha 2021. július elseje után a felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás meghaladja a járulék összegének hatszorosát, vagyis 48 ezer forintot, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jel, ami azzal jár, hogy az egészségügyi szolgáltatás a továbbiakban térítésmentesen nem vehető igénybe.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimutatása szerint március 10-én kevesebb mint 55 ezer adózó tartozott több mint hathavi összeggel – azaz idén mintegy 48 ezer forinttal –, míg a február 26-i adatok még csaknem 76 ezer hátralékost mutattak.

A NAV további egy hónapos haladékot ad a tartozóknak, hogy csökkentsék hátralékuk összegét vagy méltányossági kérelmet adjanak be. – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Akik jövedelmi, vagyoni helyzetük miatt nem tudják megfizetni a havi 8 ezer forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot, kérhetik a járási hivataloknál a szociális rászorultság megállapítását is.

A tartozást, vagy legalább annak egy részét a “NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára kell befizetni.  

#ado #tb #nav #jarulek #szankcio #egeszsegugyiszolgaltatas

H I R D E T É S