blank

Megoldják a beteg tanárok helyettesítését

blank
blank

H I R D E T É S

Ha egy pedagógus megfertőződik az intézményben, az munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül, amelynek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni. A munkából betegség vagy karantén miatt kieső pedagógusok pótlása egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az iskolák, óvodák működésében. A beteg pedagógusok helyettesítését megoldják – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Klebelsberg Központ.

A központ nem vezet nyilvántartást a Covid–19-cel fertőzött pedagógusokról. Minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt arról, hogy fertőzés vagy annak gyanúja miatt hány pedagógusnak és diáknak rendel el karantént. A karanténban lévő, de nem beteg pedagógusok vállalhatják, hogy otthonról is ellássanak feladatokat, ebben az esetben pedig természetesen a teljes fizetésüket folyósítja a fenntartó.

A heti 32 órás kötött munkaidő terhére beoszthatók a tanárok eseti helyettesítés keretében, ám ha a helyettesítések száma meghaladja a napi kettőt, illetve a heti hat órát, akkor túlórapénzt kell fizetni a pedagógusnak. Amennyiben az eseti helyettesítés rendkívüli munkavégzést jelent vagy átirányítást más munkakörbe, akkor a közalkalmazottak esetében ugyancsak jár a külön díjazás. – írja a lap.

Ha egy pedagógus megfertőződik az intézményben, az munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül, amelynek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni. Ilyenkor jár a százszázalékos táppénz.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az igazgatók is segíthetnek bizonyítani, hogy az illető valóban a munkahelyén kaphatta el a fertőzést.

Az nem ismert, hogy a köznevelésben eddig összesen hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal. A Pedagógusok Szakszervezete szerint eddig három tanár halála köthető a járványhoz.

Forrás: Magyar Nemzet

#oktatasugy #jarvany #pedagogusok #munkavedelem

H I R D E T É S