blank

Mégsem lesz szigorú a törvény az orvosi béremeléssel kapcsolatban – egyelőre

blank
blank

H I R D E T É S

Enyhítené az orvosok béremeléséhez kötött feltételeket a kormány, de csak átmenetileg. A súlyos konfliktusokat generáló vitákat a választás utánra halasztaná. – tudta meg a Népszava.

A kormány továbbra sem tárgyal a Magyar Orvosi Kamarával, lényegében kapitulációval felérő javaslatot készít elő az új jogállási törvény végrehajtási rendeleteként. – írja a lap. A friss rendelettervezetben a három legtöbbet kritizált résznél engedne a kabinet.

Mint ismert, komoly nyomás volt a kormányon, hiszen a MOK közvélemény-kutatásában 5000 ezer orvos jelezte, hogy nem írja alá a számára elfogadhatatlan, új jogállásról szóló munkaszerződést.

Heves vitákat kiváltó másodállások engedélyeztetési kötelezettségének határidejét eltolták 2023 januárjára.

A másik vitatott téma az orvosok kirendelésére vonatkozó passzus. A kirendelés idejét a korábbi két év helyett évi 100 napban maximálja a tervezet, és bevezet egy 50 százalékos bérpótlékot is a kirendelés idejére. – számol be a lap. A rendelettervet szerint nem lehet kirendelni majd a várandós és a három évesnél fiatalabb kisgyermeket nevelő nőket, a nagycsaládosokat, a gyermeküket egyedül nevelőket, vagy hozzátartozójukról gondoskodókat, illetve az egészségkárosodott dolgozókat, valamint a közvetlenül szakvizsga előtt állókat.

A törvény eredeti változatában megszüntette volna már januártól az egészségügyben a közreműködői szerződéseket, amelyekkel főállású egészségügyi dolgozók vállalkozóként mellékállást is vállalhatnak közfinanszírozott intézményben. Ennek a határidejét is eltolták 2022 végéig. A módosítás értelmében nem kell az új jogállási törvényhez igazítaniuk a státuszukat az aneszteziológusoknak, radiológusoknak, műtéti teamek és egyéb egészségügyi vállalkozói formában működő más szakembereknek. – olvasható a Népszavában. A következő másfél évben nem nyúlnak hozzá az állami és magánellátás szétválasztásához.

A lap birtokába került végrehajtási utasítás létrehozza az Országos Kórházi Főigazgatóságot. Ennek vezetője lesz a munkáltatója az állami egészségügy alkalmazottainak, kivéve a kórházi intézményvezetőket, akiké az egészségügyért felelős miniszter. A kórházak mostani főigazgatói székében ülőket intézményvezetőnek nevezik át, akinek a helyettese az orvosigazgató lesz.

A lap információi szerint kedd délután háromra hívták a Belügyminisztériumba a politikai pártok képviselőit a tervezetről egyeztetni, miközben ugyanerre a találkozóra a szakmai szervezetek – köztük az orvosi kamara – nem kapott meghívást. A törvény szerint a végrehajtási szabályzat 17 kormányrendeletének november 18-ig kell megjelennie.

Forrás: Népszava

#egeszsegugy #törvenymodositas #jogviszony #beremeles #orvos

H I R D E T É S