blank

Megszűnik a bejelentés nélküli foglalkoztatásból nyert haszon – nem éri meg ügyeskedni

blank
blank

H I R D E T É S

Módosították a foglalkoztatás felügyeletéről szóló törvényt. Ennek értelmében a jövőben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság visszamenőlegesen biztosíthatja a bejelentés nélküli foglalkoztatásból elmaradt munkáltatói befizetéseket. A foglalkoztatók a jogsértés feltárását követően kötelesek lesznek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat legalább egy hónapra, a mindenkori minimálbér mértékéig bejelenteni a NAV-nál.

A tisztességes vállalkozások versenyhátránya megszűnhet, hiszen a költségvetés és a munkavállalók kárára ügyeskedők elveszítik a bejelentés nélküli foglalkoztatásból származó előnyöket – jelentette ki Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló törvényjavaslat parlamenti elfogadására reagálva.

Mivel a foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések jellemzően pár napos vagy hetes feketefoglalkoztatást lepleznek le, így a bejelentett napok száma a 30 napos jogviszony hatósági létrehozása miatt nagyságrendekkel nőhet.

Bodó Sándor kiemelte, a hatóság a jogsértés feltárását követően a megrövidített munkavállaló legalább egy hónapra szóló bejelentésére kötelezheti a munkáltatót. Az intézkedés jelentős segítség a munkából élők számára, hiszen rendezi a jogviszonyukat, így jogosulttá válnak a társadalombiztosítási ellátásokra, és meghosszabbodik a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük is.

Az új rendelkezések 2021. március 1-jén lépnek életbe.

Forrás: MTI

#foglalkoztatas #jogviszony #munkajog

H I R D E T É S