Gulyás Gergely
Forrás: MTI

Megszűnik a maszk, nem kell védettségi igazolás az éttermekbe

blank
blank

H I R D E T É S

A korlátozó intézkedések enyhítéséről, a halálozási adatokról és a törlesztési moratórium esetleges meghosszabbításáról is beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A miniszter bejelentette: amikor az 5,5 millió oltottat elérjük, megszűnik a kötelező maszkhasználat, nem kell védettségi igazolás strandokra, szállodákba és fürdőkbe, éttermekbe. A belső terekben sem lesz szükséges a maszkhasználat, ami viszont az egészségügy területén megmarad.

A kelet-európai térség rosszul áll a többlethalálozás tekintetében, ez összefügghet az általánosan rosszabb egészségi állapottal a régióban. A nagyobb kórházakban jobbak voltak a túlélési esélyek, ezt elemezni kell és a politikának le kell vonni az ezzel kapcsolatos következményeket. Kell tartani attól, hogy a delta variáns nehéz helyzetet okozhat Magyarországon is, az oltottak vannak csak biztonságban, mert az új variánsok ellen is védenek a Magyarországon használt vakcinák.

Július elsejétől Magyarországon is megjelenik az uniós zöld útlevél – ez papír alapon a kormányablakokban lesz átvehető, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból, amit ki lehet nyomtatni.

Augusztus 20-án megtartják az állami ünnepségeket – a tüzijátékkal együtt.

A magyar vakcinagyár csak 2022 végén fog oltóanyagot termelni, és a kormány reményei szerint többféle vakcinát is előállíthat. Decemberre egyébként 10 millió Pfizer vakcinát rendelt a kormány.

Jövő héten indul a nemzeti konzultáció a járvány utáni életről, ebben a törlesztési móratóriumról is megkérdezik az embereket, hiszen a kormány a jegybank javaslata ellenére is meghosszabbítja azt.

Forrás: Porfolio

#kormanyinfo #maszk #vakcinaigazolvany #moratorium

H I R D E T É S