blank

Megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége

blank
blank

H I R D E T É S

A vámhatárokon átnyúló online kereskedelem érvényben lévő szabályozása jelentős bevételkiesést okozott az uniós tagállamoknak. A szabályozásában két lényeges változás lép életbe júliustól: megszűnik az Unión kívülről érkező, alacsony értékű áruk áfamentessége, az áfafizetés viszont egyszerűbbé válik – jelentette be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az áruk behozatala 150 eurós összeghatárig – az alkoholtartalmú termékek, a parfümök és a kölnivizek, továbbá a dohány és a dohánytermékek kivételével – továbbra is vámmentes, de az unióba érkező minden egyes küldeményre vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Könnyítést jelent ugyanakkor, hogy a jövőben kevesebb adatot kell majd megadniuk az ügyfeleknek az import árunyilatkozaton a NAV-nak a 150 eurót meg nem haladó értékű küldeményeknél. Ilyen csomagoknál ezután két új lehetőség is kínálkozik az áfafizetésre.

Az egyik lehetőség, hogy az Európai Unión kívüli eladók, ha az Európai unió több tagállamába is értékesítenek, regisztrálhatnak az IOSS (Import One Stop Shop) rendszerbe. Ekkor a vevők vásárláskor megfizetik az eladónak a termék áfáját. A befolyt összeget a tagállami vámhatóságok az áru rendeltetési helye szerint elosztják egymás között.

A másik lehetőség, hogy a szállítmányozók a “Különös szabályozás” (SA – Special Arrangement) alkalmazásával egyszerűsíthetik az áfafizetést, ha ennek használatát előzetesen bejelentik. Ez szabályozás viszont csak akkor lehetséges, ha a vámeljárás ugyanabban a tagállamban van, ahol a küldemény címzettje is. Az SA alkalmazásakor az áfát a küldemény kézbesítéskor a szállítmányozó szedi be a címzettől, majd időszakonként összevontan bevallja és megfizeti az adóhivatalnak.

Ha sem az eladó, sem a fuvarozó nem alkalmazza a könnyítéseket, az áfát a címzettnek a behozatali vámeljáráskor kell megfizetnie.

#ado #afa #vam #kereskedelem

H I R D E T É S