blank

Megváltoznak az átalányadózás és a transzferárazás szabályai

blank
blank

H I R D E T É S

A kedden benyújtott adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat legfontosabb eleme, hogy a szakképzési hozzájárulás beépül a szociális hozzájárulási adóba, de jövőre többen élhetnek az egyszerűsített adózási formával is.

2022-ben kiszélesítik az átalányadózásra jogosult egyéni vállalkozók körét – a jelenlegi 15 millió forintos bevételi határ helyett jövőre már akár az éves minimálbér összegének tízszereséig  élhetnek az egyéni vállalkozók ezzel az egyszerűsített adózási módszerrel, ami a jelenlegi minimálbér alapján közel 20 millió forint bevétel-limitet jelent – írja a piacesprofit.hu

Az átalányadózás lényege, hogy az egyéni vállalkozó a bevételből  számlák, bizonylatok nélkül – főszabály szerint 40 százalékos (de adott esetben bizonyos tevékenységek esetén ennék magasabb) költséghányad szerint költséget számolhatnak el. Fontos változás, hogy a javaslat szerint az éves minimálbér feléig nem is kellene egyáltalán személyi jövedelemadót fizetni és adókedvezményeket is igénybe lehetne venni.

A transzferárazással érintett vállalkozásokat már idén érinti egy változás : az eddig az adóhatóság hatáskörében lévő előzetes ármegállapítási megállapodás (ismertebb nevén APA) idén október 1-jétől átkerül a Pénzügyminisztériumhoz. Az APA egyébként kifejezetten hasznos lehet azon kapcsolt vállalkozások számára, amelyek nagy értékben bonyolítanak egymás közötti tranzakciókat, vagy az árazás kérdésében bizonytalanok.

#adozas #szja #atalanyado #apa

H I R D E T É S