blank

Mit vettél – ez eredeti? Uniós pályázat a tudatos vásárlásért

blank
blank

H I R D E T É S

Akár 35 millió forintot nyerhetnek iskolák, állami vagy magán szervezetek az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala által meghirdetett szemléletformáló pályázattal, amire június 8-ig lehet. A pályázat célja, hogy a szellemi tulajdon fontossága mellett, a hamisítás által okozott károkra is felhívják a figyelmet.

Az összesen több mint 350 millió forint összértékű pályázat legfőképpen a fiatalabb korosztályt, így kiemelten a 15 és 24 év közöttieket, valamint a jelenlegi vagy jövőbeni tanárokat és tudományos szakértőket célozza. Az EUIPO ezzel hosszú távon azt szeretné elérni, hogy a fiatal generációk tudatosabban vásároljanak és csökkenjen a hamisítás, valamint a “kalózkodás” népszerűsége is.

A felhívás két altémára oszlik, amelyek célcsoportok szerint különülnek el egymástól: az első terület a közoktatásban résztvevő diákok és tanárok szemléletformálására koncentrál, míg a második a fiatal fogyasztókat célozza meg. Az első kategória pályázói 20-60 ezer eurós, a másodiké pedig 40-100 ezer eurós költségkerettel számolhatnak.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke szerint sokan nincsenek tisztában a hamisítás okozta károkkal, pedig fontos lenne tudatosítani a vásárlókban, hogy a cégeknek és az országoknak okozott gazdasági kár mellett sajnos az emberi egészségre, valamint az élővilágra nézve is végzetesek lehetnek a nem ellenőrzött forrásból származó termékek. A változás érdekében már a legkisebbeknél érdemes elkezdeni a szemléletformálást.


Az EUIPO egy korábbi kutatásából kiderül, hogy az uniós tagállamok évente akár 15 milliárd eurót veszíthetnek a hamisításból eredő bűncselekmények következtében, az adók és különböző járulékok kiesése miatt. Az állami szervezetek mellett a hamisításnak kitett 11 gazdasági ágazatban 2013 és 2017 között évente közel 83 milliárd euró bevételtől estek el a szabályosan működő gyártók és kiskereskedők, akik emiatt kevesebbet tudnak innovációra fordítani, és kevesebb munkavállalót tudnak alkalmazni. A tanulmány szerint a vizsgált időszakban több mint 671 ezer munkahely szűnt meg.

A támogatásra azok az állami vagy magánszervezetek jogosultak, amelyek a 27 tagállam valamelyikében több mint 2 éve be vannak jegyezve. A pályázatra online lehet nevezni 2021. június 8.-ig.

Forrás: MTI

#oktatas #palyazat #innovacio #szemleletformalas #gazdasag

H I R D E T É S