blank

Müller Cecília: Indokolt meghosszabbítani a korlátozásokat

blank
blank

H I R D E T É S

Eddig 78-79 ezer ember beoltására elég vakcina érkezett, hetente jön újabb adag – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, eddig közel 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be. Országszerte 25 oltópont működik. Ezek nagy forgalmat bonyolítanak le, így a városi kórházakkal bővítik azok körét, és tervezik a háziorvosok bevonását is az oltásba.

Itthon a gyógyultak száma nő, de a halálozások száma továbbra is magas. Az országos tiszti főorvos úgy fogalmazott, a diagnózisok jellemzőek a magyar megbetegedési viszonyokra, vagyis az áldozatok alapbetegsége többségében szív és érrendszeri, daganatos, illetve anyagcsere-betegség.

Az egészségügy után a szociális otthonokban oltanak

Az oltásokról Müller Cecília elmondta, az egészségügyi dolgozók után második körben a szociális otthonok és időotthonok következnek majd, őket mobil oltócsoportok fogják felkeresni. Eddig 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, ezek során “öt oltási eseményt jeleztek”: jellemzően kiütéseket, izomremegéseket, “olyan múló reakciókat, amelyek – úgy tűnik – nem súlyosak” – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette: természetesen ezeket az eseteket részletesen kivizsgálják.

Hetente fognak újabb oltóanyag-szállítmányok érkezni az országba. A mennyiségről egyelőre nem esett szó.

A korlátozások fenntartása indokolt

Arról a kormány dönt majd, hogy meghosszabbítják-e a korlátozó intézkedéseket január 11. után. A tiszti főorvos szerint indokolt fenntartani a két hónapja életben lévő szabályokat.

Müller Cecília közölte, Magyarországon eddig nem azonosították a vírus új, Nagy-Britanniából származó mutációját. Szeptember elseje óta 16 ezer fő utazott be Angliából Magyarországra, aki a beérkezését követően két héten belül pozitív mintát adott. Ezek eredményeit vizsgálják.

A tiszti főorvos kérdésre felelve azt is elmondta, a háziorvosi rendelők alkalmasak a tömeges oltások beadásra, az oltások mindig is ott történtek. Így valószínűleg nem lesz szükség arra, hogy a szavazókörökben oltsák be az embereket, ahogy arról Orbán Viktor beszélt hétvégén a Kossuth rádióban.

Rusvai szerint nálunk is megjelent már a brit mutáció

Rusvai Miklós víruskutató szerint nagy valószínűséggel már Magyarországon is jelen van a brit mutáns koronavírus. Szerinte még nem szabad lazítani a korlátozásokon, hiába mutat csökkenő tendenciát a járvány. – nyilatkozta az RTL Híradónak.

A járvány negatív adatai még mindig nem érték el azt a szintet, amit tavaly szeptember második felében tapasztaltunk, az ugyanis szerinte egy viszonylag elfogadható helyzet volt a járvány közepén, mondta kutató, aki szerint addig nem célszerű az enyhítés, amíg az ahhoz az időszakhoz hasonló nem lesz a statisztika. Ez január végére várható. “A nyájimmunitás kialakulásához az kell, hogy legalább 3-4 millióan beoltassák magukat. Ez talán az év végéig érhető el”- mondta a víruskutató.

Fotó: Vasvári Tamás/ MTI

Forrás: MTI, RTL

#koronavirus #korlatozas #oltas #egeszsegugyidolgozok #oltopont

H I R D E T É S