blank

Munkaszüneti napok 2021-ben

blank
blank

H I R D E T É S

Idén kevesebb munkaszüneti nap lesz, viszont csak egy szombati napra áthelyezett munkanappal kell számolnia a munkáltatóknak és a munkavállalóknak.

A munkaszüneti nap olyan munkanap, amelyen valamilyen állami, nemzeti, vallási ünnep miatt nem kell munkát végezni. Emiatt csak a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben (a továbbiakban: Mt.) meghatározott, kivételes esetekben van helye munkaszüneti napon történő munkavégzésnek.

Munkaszüneti napra rendes munkaidő csak a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben; az idényjellegű; a megszakítás nélküli; a társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén vagy külföldön történő munkavégzés esetén osztható be [Mt. 102. § (2) bek.].

Arról, hogy a munkáltató vagy a munkakör mikor minősül munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, az Mt. maga rendelkezik.

Munkaszüneti napra rendkívüli munkaidő azon munkavállalók számára rendelhető el, akik rendes munkaidőben is foglalkoztathatóak munkaszüneti napon. Emellett baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében is lehetőség van munkaszüneti napon történő rendkívüli munkaidő elrendelésére.

A munkaszüneti napon végzett munkavégzés esetén a munkavállalót 100%-os bérpótlék illeti meg.

Munkaszüneti napok azoknak a munkavállalóknak, akik nem kerülnek beosztásra:

január 1., március 15., április 2., április 5., május 1., május 24., augusztus 20., október 23., november 1., december 25., december 26.

Áthelyezett pihenőnapok:

december 11., december 24.,

A munkaszüneti napok közül idén sok hétvégére esik, emiatt 2021-ben hat hosszúhétvégére és húsvétkor egy négynapos hétvégére számíthatnak a munkáltatók és a munkavállalók, azonban csupán egy áthelyezett szombati munkanappal kell tervezniük.

Forrás: ado.hu

#munkaszunet #munkarend #pihenonap

H I R D E T É S