Female Entrepreneur Writing Business Report Working In Office

NAV: a jóvá nem hagyott tervezet május 20-án automatikusan bevallássá válik

blank
blank

H I R D E T É S

A Nemzeti Adó és Vámhivatal minden adózónak elkészíti a személyi jövedelemadó bevallás tervezetet az adóévet követő év március 15-ig. Ezt ügyfélkapu segítségével az e-Szja oldalon meg lehet tekinteni, lehet módosítani, illetve jóvá lehet hagyni. A bevallás beadásnak a határideje május 20-a.

Ami nagyon fontos, hogy lehetőség van kétszer 1% adóról való rendelkezésről.

Az egyik 1%-ot egy nonprofit szervezet számára lehet küldeni. A támogatandók listája a NAV oldalán megtekinthető. Ezt a nyilatkozatot minden évben meg kell ismételni még akkor is, ha minden évben ugyanazt a szervezetet kívánjuk támogatni.

A másik 1%-ot pedig egy egyháznak (vagy egy kiemelt költségvetési témának) lehet küldeni. Az egyszer az egyház számára megtett nyilatkozat visszavonásig érvényes.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen nagyon sokat jelent a civil szervezetek számára az 1%-okról való rendelkezés. Szigorú törvényi feltételei vannak annak, hogy mely szervezetek kerülhetnek fel az adó 1%-ra jogosultak köré.

Az adózóknak többletköltséget nem jelent, a nyilatkozat kitöltése pedig csupán egy perc. Az egyesületek és alapítványok számára pedig jelentős többletforrást biztosít. Ennek ellenére az adózók több mint 30%-a nem rendelkezik adójának 1%-áról, ami így a központi költségvetésben marad. Fontos lenne hangsúlyozni, hogy a környezetünkben található nonprofit szervezetek mennyire rá vannak utalva az adományokra. Érdemes tehát nyitott szemmel járva akár a gyermekünk iskolájának, óvodájának, vagy a környéken lévő egészségügyi intézmények alapítványának vagy sportegyesületeknek megtenni a felajánlást.

Kedvezmények az adózóknak

Abban az esetben, ha a magánszemély adózónak 200.000 Ft-ot meg nem haladó adófizetési kötelezettsége keletkezett, maximum 6 havi automatikus részletfizetést kérhet a bevallás benyújtásakor, csupán egy legördülő menü kiválasztásával. A kérelem egyetlen feltétele, hogy a bevallás benyújtásnak határidejére, azaz május 20-ig az első részletet be is kell fizetni, és minden hónap 20-áig a következő részletet teljesíteni kell. Ennek elmaradása esetén a kérelem semmissé válik és a be nem fizetett adó azonnal behajthatóvá válik. Mindenképp érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert ez a legegyszerűbb módja a kérelem benyújtásának.

Amennyiben a bevallásban szereplő fizetendő adó összege a 200.000 Ft-ot meghaladja, lehetőség van egy külön kérelmem benyújtásával 12 havi részletfizetést kérni, vagy egy éven belüli időpontra adóhalasztást kérni. Ebben az esetben az adóbevallásban szereplő összeget egyben, de egy későbbi időpontban kell rendezni. Ezt akkor érdemes választani, ha a megjelölt időpontig jelentős összeget várunk más forrásból.

A külön kérelem egy AbevJava nyomtatványkitöltő program segítségével beadandó FAM01-es dokumentum. Fontos, hogy ennek a beadási határideje is május 20.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#nav #ado #szja #adobevallas

H I R D E T É S