Albérlet

Nehéz lesz olcsó albérletet találni ősszel a fővárosban

blank
blank

H I R D E T É S

Budapesten a korlátozó intézkedések enyhítésével erősödött a keresleti fizetőképesség, így a bérleti díjak júniusra átlagosan 144 ezer forintra emelkedtek, ezzel együtt elkezdődött a belvárosi lakások visszaáramlása a rövid távú kiadást célzó Airbnb-piacra, így nyár végére egyre nehezebbé válik a felsőoktatásban tanulóknak kedvező árfekvésű lakást bérelni.

A Rentingo.comközösségi albérletkereső szerint az újrainduló vendéglátó- és szolgáltatóipar, és az éledező turizmus hatására megugrott a kereslet a hosszú távú bérlés iránt. Júniusban már kiugró volt az érdeklődés a bérlők részéről.

A bérbeadók továbbra is óvatosak és csak lassan emelnek bérleti díjat, így a kínálati és keresleti oldal közötti árolló tovább szűkült. A pandémiát ugyanakkor még mindig nem heverte ki a piac, hiszen Budapesten a bérleti díjak tavaly júniusban még meghaladták a 162 ezer forintot.

Kérdés, hogy a felsőoktatás szeptembertől teljesen visszaáll-e a jelenléti oktatásra, és ennek eredményeként a külföldi diákok is visszatérnek-e Magyarországra. Amennyiben ezek teljesülnek, a bérleti díjak várhatóan hónapról hónapra tovább emelkednek.

Mindezek miatt a Rentingo azt tanácsolja az egyetemistáknak, hogy időben kezdjék el az albérletkeresést és mivel a kiadó szobák hamarabb kelnek el, szoba helyett inkább lakótársat keressenek, akikkel közösen bérelhetnek egy egész lakást. Arra is felhívták az albérletet keresők figyelmét, hogy a koronavírus-járvány esetleges 4. hulláma miatt érdemes vis maiorként a szerződésbe foglalni, hogy online oktatásra való átállásnál felmondhassák a bérleti szerződést.

Forrás: MTI

#alberlet #budapest

H I R D E T É S