blank

Nincs többé ingyen zacskó !

blank
blank

H I R D E T É S

Csaknem 400-szor magasabb lesz a termékdíja a hétköznapokban mindennap használt „hordtasakoknak” az új szabályozás szerint. A kormányrendelet az egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó uniós irányelvet követi – kérdés: megéri-e a kereskedőknek illetve a vásárlóknak a megdrágult nejlonzacskókat megvenni.

Ahogy arról mi is beszámoltunk –  július elsejétől tilos lesz kereskedelmi forgalomba hozni itthon az egyszer használatos műanyagtermékeket, valamint az italtartó poharakat és az oxidatív úton lebomló műanyag termékeket, valamint tilos lesz azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala is, amelynek falvastagsága 15 mikronnyi és afeletti, kivéve, ha azok biológiailag lebomló műanyagból készültek.

A kormányrendelet értelmében 57 Ft/kg-ról 1900 Ft/kg-ra emelkedik a 0–15 mikron közötti falvastagságú, nagyon könnyű kategóriába eső nejlonzacskók termékdíja, a  könnyű műanyag kategóriába tartozó (15–50 mikron közötti falvastagságú) hordtasakokból csak a biológiailag lebomló lesz forgalomba hozható, 500 Ft/kg termékdíjjal terhelve. Ezentúl a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók után is kell termékdíjat fizetni, falvastagságtól függetlenül 500 Ft/kg-ot.

Az új jogszabály mindenképpen döntés elé állítja a kereskedőket –  a  drágább, papírból készült csomagolóanyagokra váltanak, vagy kifizetik a magasabb termékdíjat a még használható műanyagok után.

Forrás. Világgazdaság

#fenntarthatosag #kornyezetvedelem #termekdij

H I R D E T É S