Coronavirus pandemic - Back to school concept.

Nyárra eljuthatunk a teljes nyitásig, ehhez azonban fegyelemre van szükség, mondta Oroszi Beatrix

blank
blank

H I R D E T É S

Ha elég fegyelmezettek leszünk április-május folyamán, és az oltottak száma is kellően magas, akkor nyár elejére eljuthatunk a teljes nyitásig – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja a Népszavának adott interjújában.

Oroszi Beatrix azt mondta, az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlagát nézve március 24. és 27. között volt a csúcs, amikor 9000 fölötti napi esetszámokat mértek. A járványügyi fordulat körülbelül két és fél héttel a március 8-i intézkedéseket követően állt be. A járványügyi szakértő szerint azonban a mostani helyzet még mindig veszélyes zónának minősül, mert hiába csökkent a csúcshoz képest mintegy 40 százalékkal az átlagos napi regisztrált esetszám, de nagyságrendileg még mindig a második hullám csúcsának megfelelő értékeknél járunk. Ráadásul most annál 34 százalékkal több beteg van kórházban és még mindig majdnem kétszer annyian szorulnak lélegeztetésre.

Szerinte, ha – az intézkedések szigorúsága nem változik rövid időn belül lényegesen, az emberek betartják szabályokat, nem jön újabb vírusvariáns – akkor az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy lecsengés következik, nem kell negyedik hullámmal számolni. Bár pozitívum, hogy egyre többen kérik a vakcinát és egyre magasabb az átoltottság Magyarországon, de Oroszi szerint nem veszíthetjük el az éberségünket, mert egy olyan új variáns terjedése, amely képes az eddig megszerzett immunitást valamennyire “kijátszani”, hetek alatt átírhatja ezt a képet.

Oroszi szerint a járványügynek új stratégiára van szüksége ahhoz, hogy tudjunk az újabb variánsok ellen védekezni. Szerinte ma már a szakembereknek képesnek kell lenniük a gyors felderítésre és a veszélyes új variánsok terjedésének helyben történő elfojtására.

A szakember úgy gondolja, hogy még ha szükségesek is lesznek a jövőben lezárások a vírus terjedése miatt, azok egyre rövidebb ideig fognak tartani, és egyre kisebb területeket fognak érinteni. Kisebb járványok lokálisan később is előfordulhatnak majd főleg azokon a területeken, ahol az átoltottság nem lesz elég magas, de ezeket már hagyományos járványügyi intézkedésekkel, nagyobb lezárások nélkül is fel lehet számolni. – mondta.

Az április 19.-i iskolanyitással kapcsolatban azt mondta, amíg valamennyi pedagógus meg nem kapja a második oltását és azt követően nem telik el még további két hét, a tanároknak, illetve az iskolába járó diákoknak maszkot kellene viselni és távolságot kellene tartani. Még akkor is, ha maszkban tanítani nem feltétlenül könnyű, de nem is lehetetlen.

A járványügyi elemzők bár nagyon sok javaslatot fogalmaztak meg a nyitásra, a zárásra, a fokozatosságra, ezeknek egy részét elfogadta kormány – mondta a szakember. Azt meg nekünk kell tudomásul venni, hogy nemcsak járványügyi és epidemiológiai szempontokhoz kell igazodniuk a döntéshozóknak, hanem gazdasági és társadalmi szempontokat is figyelembe vesznek.

#koronavirus #ujranyitas #oltas #jarvany #iskola

H I R D E T É S