blank

Okirattal kell igazolni az agrárcélú munkavégzést is

blank
blank

H I R D E T É S

Az agár- és élelmiszeripari munkák végzésének igazolására is szükséges felmentési dokumentum a kijárási tilalom alatt. A szerdán életbe lépett rendelet értelmében este 8 és reggel 5 óra között mindenkinek saját otthonában kell tartózkodnia. A tilalom nem vonatkozik azokra, akik munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő utazás vagy a munkavégzés helyéről történő hazautazás miatt hagyják el a lakó-, tartózkodási vagy szálláshelyüket. A felmentésre való jogosultságot azonban meghatározott tartalmi követelményeknek megfelelő okirattal szükséges igazolni.

A Nemzeti Agrárkamara azt javasolja, hogy a dokumentum megjegyzésrovatába tüntessék fel a kivételre okot adó körülmény indokát. Amennyiben az agráriumban tevékenykedő egyéni vállalkozók, őstermelők számára szükséges a kijárási korlátozás alatti munkavégzés, nekik egy esetleges ellenőrzés során a közbiztonságért felelős miniszter által a kormány hivatalos honlapján közreadott megfelelő okirattal kell igazolniuk a kijárási tilalom alóli kivétel alkalmazhatóságát.

A kamara azt javasolja, amíg ez a dokumentum nem érhető el, addig a vállalkozói (ha rendelkezik vele), illetve az őstermelői igazolványt tartsák maguknál és a hatósági ellenőrzés esetén mutassák be. Továbbá a lakóhely, tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása előtt készítsenek egy írásos nyilatkozatot, amelyben rögzítik a saját azonosító adataikat, a kijárási tilalom alóli kivételre okot adó körülmény indokát, és ezt is tartsák maguknál, szükség esetén a hatósági ellenőrzés során pedig mutassák be.

A kormányrendelet értelmében, főszabály szerint, a vendéglátóüzletek helyben fogyasztás céljából nem fogadhatnak vendégeket, kizárólag házhoz szállíthatják az ételt. Ez a szabály nem terjed ki a munkahelyi éttermekre, büfékre, a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, a köznevelési intézmények, szakképző intézmények menzájára, valamint büféjére – ha ezeknél kizárólag dolgozókat, vendégeket, tanulókat szolgálnak ki –, valamint az egészségügyi intézményekben lévő éttermekre, büfékre. A kivétellel érintett helyek üzemeltetői azonban fogadhatják a mezőgazdasági termelőktől származó élelmiszeralapanyag-szállítmányokat.

Forrás: NAK

#mezogazdasagimunka #kijarasitilalom #ostermelo #munkahely

H I R D E T É S