blank

Okmányirodai ügyintéző is részt vett az embercsempészetben – akár 15 év börtönt is kaphat

blank
blank

H I R D E T É S

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség nyolc emberrel szemben, akik a vádhatóság szerint bűnszövetségben 76 külföldit juttattak hamis adatokkal magyar útlevélhez – közölte a főügyészség.

A közlemény szerint egy 36 éves férfi 2015-ben megállapodott az Európai Unión kívüli külföldiekkel, hogy pénzért segít nekik az unió és az Amerikai Egyesült Államok területére jogellenesen bejutni. Ennek érdekében társaival megszervezte, hogy a külföldiek olyan útlevélhez jussanak, amely az ő fényképüket és ujjlenyomatukat, azonban uniós polgárok, honosított magyar állampolgárok adatait tartalmazta.

Az elkövetésbe bevontak két fővárosi okmányirodai ügyintézőt is, akik közül az egyiket megvesztegették, így juttatva a többek között ukrán, orosz, fehérorosz és albán “ügyfélkörüket” hamis magyar útlevélhez. A főügyész megjegyezte: a hatóság egy útlevelet – utólagos ellenőrzés miatt – végül nem adott ki.

A Fővárosi Főügyészség az egyik okmányirodai ügyintézőt 49 rendbeli hivatali vesztegetéssel vádolja, továbbá a másik ügyintézővel együtt hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével és bűnszövetségben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészéssel. A bűnszövetség tagjai ellen a többi közt embercsempészés, vesztegetés és közokirat-hamisítás, valamint hamis magánokirat felhasználása a vád.

Az ügyészség a Fővárosi Törvényszéktől hat vádlottal szemben letöltendő börtönbüntetést és pénzbüntetést indítványozott együttesen, egy ukrán “ügyféllel” szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést kért, egy adminisztratív ügyintézésben hamis meghatalmazásokkal segítő nővel szemben pedig pénzbüntetést indítványozott. Emellett a vádhatóság az okmányirodai ügyintézőket a foglalkozásuktól is véglegesen eltiltaná.

A megvesztegetéssel vádolt okmányirodai ügyintézőt a törvény öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

Forrás: MTI

#bunugy #megvesztegetes #korrupcio

H I R D E T É S