blank

Olcsóbb lesz az ételrendelés – csökken az elvitelre készült ételek áfája

blank
blank

H I R D E T É S

Orbán Viktor péntek reggel rádióinterjújában bejelentette, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatára úgy döntött, 5 százalékra csökkentik az elvitelre készülő ételek áfáját. Hozzátette: elkötelezett az iránt, hogy jövőre érezhető mértékű adócsökkentés legyen, ha kell, a központi büdzsé és az önkormányzati költségvetések is vállalják ezt.

2021-ben érezhető mértékű adócsökkentésre lesz szükség, mert ha nem történik meg, nem lesz munkahely Orbán szerint.

A járványhelyzettel kapcsolatban elmondta, meri vállalni a felelősséget azért a mondatáért, hogy 99 százalék az esélye annak, hogy az egészségügy működőképes marad, illetve minden magyar megkapja a tisztességes ellátást, mert minden élet számít.

Nem mindegy, hány beteg jut egy orvosra és egy ápolónőre, a meghozott szigorítások nélkül viszont vészesen megközelítettük volna a felső tűréshatárt. – mondta a Kossuth Rádióban a kormányfő. Ezzel kapcsolatban úgy véli, “a 14. nap környékén nagyon nehéz lesz”, de hozzátette, hogy ilyen döntéseket (kijárási tilalom) akkor kell hozni, amikor az egészségügy megbénulásának veszélye fenyeget.

Eddig a járványügyi helyzet miatt 208 óvodát kellett bezárni, illetve 293 általános iskolában digitális oktatásra tértek át, de Orbán szerint az oktatási rendszer is bírja a nyomást.

Jelenleg 6690 koronavírus-fertőzött van kórházban, közülük 518 lélegeztetőkészüléken. – mondta Orbán Viktor. Négyszáz műegyetemi diákot mozgósítottak – szállást és étkezést biztosítva nekik -, hogy “taxisofőrként” kivigyék a mintákat levevő medikusokat – közölte. Arról is szólt, az orvosok elfogadták a vezénylést, amelynek csak veszélyhelyzetben vagy háborús körülmények között van helye, békeidőben nincs rá szükség.

A koronavírus elleni vakcina ügyében arról beszélt, elsőként az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani, mert veszélyben vannak, és rájuk van a legnagyobb szükség.

Az oltás nem lesz kötelező, azok pedig, akik beoltatják magukat, majd eldöntik, melyikben bíznak. A vakcina már a horizonton van, néhány hetet kell még kibírni” – mondta.

 A most meghozott, 30 napra szóló gazdasági áthidaló támogatások azokon az ágazatokon igyekeznek segíteni, amelyeket a korlátozások súlyosan érintenek, ilyenek például a szállodák és az éttermek – közölte.

Az iparűzési adó és a társasági nyereségadó felfüggesztésére vonatkozó javaslatokat úgy kommentálta: “meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell eltalálni”, de mindenképpen kell adót csökkenteni, különben nem lesz munkahely.

#ado #egeszsegugy #Covid #korlatozas #fertozes

H I R D E T É S