blank

Online számla 3.0

blank
blank

H I R D E T É S

Beérkezett a 150 milliomodik online számla az adóhivatalhoz csaknem két és fél évvel az online számlarendszer indulását követően. Az egyes ügyletek áfa értékétől függetlenül már minden, vállalkozások közötti számlát lát az adóhivatal. Július elseje óta minden, vállalkozások közötti számláról, még a 100 ezer forint alatti áfatartalmúakról is adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Az elképzelések szerint az online számlarendszer nemcsak a gazdaság fehérítését segíti, használatával több, fontos digitális szolgáltatás is elérhetővé válik. Így például 2021-től könnyedén át lehet térni az elektronikus számlázásra. Gyakorlatilag egyetlen kattintás az online számlarendszerben, és a beküldött adatok elektronikus számlaként is funkcionálhatnak.

Az online számla bevezetése 3 lépésben történt:

– 2018. július 1. – a vállalkozásoknak jelenteni kellett 4 napon belül a 100.000 Ft-ot meghaladó áfa tartalmú számlákat, valamint 1 napon belül az 500.000 Ft-ot meghaladó áfa tartalmú számlákat. Ezek 27%-os általános forgalmi adóval számolva bruttó 470.370 Ft és bruttó 2.351.850Ft számlák esetén merült fel. Vagyis a rendszeresen ekkora számlákat kiállító cégek már 2018-ban átálltak és megszokták az online számlarendszereket.

– 2020. július 1. – Összeghatár nélkül jelenteni kell számlákat 4 napon belül, az 500.000 Ft-ot áfa tartalmú számlákat továbbra is aznap kell lejelenteni a NAV felé.

– 2021. január 1. – A jelentés köre kiterjed a magánszemélyekre és a külföldi cégekre is. Vagyis minden kibocsátott számlát a hatóság felé le kell jelenteni összeghatártól és partnertől függetlenül.

A gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások esetén fontos szempont volt, hogy a vevő neve, címe mellett az adószámot is rá kellett írni a számlára. Magánszemély és külföldi partner esetén csak a név és a cím szükséges a vevő adataihoz.

A NAV felé történő adatszolgáltatásban nem is kell jelenteni a magánszemély adatait, csak annyit, hogy a számla nem adóalany felé került kiállításra.

Téves az a feltételezés, miszerint a nyári és a 2021 januári online számla bevezetése összefügg a koronavírus-járvány során előtérbe került online adatszolgáltatásokkal, a határidőket ugyanis a 2018-as törvény tartalmazta.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#NAV #szamlazas #onlineszamla #vallalkozas

H I R D E T É S