blank

Orbán: A jelenlegi intenzív kapacitás háromszorosa áll rendelkezésre

blank
blank

H I R D E T É S

A helyzet nehéz, de le a kalappal az ápolónők, az orvosok, az egészségügyi személyzet és az iskolákban dolgozók előtt is, mert állják a sarat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel a Facebookon közzétett videójában.

A kormányfő közölte: az operatív törzs ülésén áttekintették a hétvégén történteket és a rendelkezésre álló védekezési kapacitásokat. Hangsúlyozta: a nyomás nagy, de egyelőre “minden fronton állják a sarat” az orvosok, az ápolók, a kórházi szakszemélyzet és az iskolák is.

Orbán Viktor ismertette: covidos betegek ellátására alkalmas szabad kórházi ágyból 13 049, intenzív ágyból pedig 1634 van. Jelenleg 582-en vannak lélegeztetőgépen, intenzív ágyon, ennek háromszorosa még rendelkezésre áll – mondta.

Egyetemisták tesztelnének az iskolákban

A pedagógusok tesztelésére egyetemistákat vezényelhetnek – tudta meg az Index egy államtitkári levélből. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt írja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának vezetőihez írt levele bevezetőjében: „A koronavírus-járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntései szerint a felsőoktatási intézményeink hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint az alábbi feladatokban szükséges”.

A levél szerint az egyik feladat az általános iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozói körében antigéntesztekkel végzett rendszeres szűrés. A Megyei Védelmi Bizottságok biztosítják majd a munkához szükséges gépjárműveket, a teszteket, a védőeszközöket, valamint a részt vevők teljes ellátását.

Maguk a szűrőcsapatok egy sofőrből, egy adminisztrátorból, és két orvosi, egészségtudományi képzést folytató hallgatóból állnak majd. – tudta meg a lap. A csapatokhoz egy-két hallgatót is biztosítanak az orvos-, fogorvos- és egészségtudományi karok harmad- és negyedévfolyamairól.

A nem közvetlenül egészségügyi feladatokra más szakok hallgatóit is bevonhatják. A hallgatók teljes ellátást és napi 5000 Ft-ot, hétvégén 7500 Ft-os ösztöndíjat kapnak. A külföldi hallgatókat kizárólag önkéntes alapon vonnák be.

Forrás: MTI, Index

#egeszsegugy #pedagogusok #jarvany #iskola #fertozottseg

H I R D E T É S