blank

Orbán: “ha fegyelmezettek vagyunk, húsvétkor már szabadabb életünk lehet”

blank
blank

H I R D E T É S

Ha lebonyolítja a kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások alóli “nyitásról” a februári nemzeti konzultációt, akkor “döntések születhetnek március 1-jével és április 1-jével, vagy április 3-ával, ami a húsvét” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

“Akkor már biztosan szabadabb életünk lehet, mint amilyen a mostani, ha addig fegyelmezetten tartjuk a szabályokat” – fogalmazott.

A vállalkozók támogatását folytatni kell

A koronavírus-járvány miatt egyes ágazatok sérülékennyé váltak, a bajba került iparágak, az érintett vállalkozások megsegítése továbbra is szükséges – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a fórumon.

Fenyegető makrogazdasági veszélyek

Növekszik a nem teljesítő hitelek aránya, lánctartozások alakulnak ki, csődhullámok lehetnek, a munkanélküliség és a munkaerőhiány egyszerre lehet jelen, a keresetek növekedése lassulhat az infláció növekedése mellett, és a vállalkozások digitális fejlettsége gyenge, alacsony az innovációs hajlandósága, az exportpiac alakulása a nemzetközi piacok helyreállásától függ.

Javaslatok a gazdaság fejlesztésére: kiemelt iparterületek támogatása

Az MKIK elnöke a gazdaságfejlesztés során koncentrálni kell a digitalizációra, a zöld- és a fenntartható gazdaság megteremtésére, folytatni kell a hazai tulajdonú vállalkozások erősítését, főleg azokban az ágazatokban, amelyek a nemzetgazdaság szempontjából kulcsfontosságúak, ilyen például az élelmiszeripar, az építőipar, a járműipar, a védelmi és űripar.

Parrag László szerencsésnek tartana egy olyan hitelt, amelyet az egészen kicsi vállalkozók is megkaphatnák gyorsított eljárásban. Emellett fejleszteni kell az iskolarendszert, a tananyagot a gazdaság, a munkaerőpiaciigényeknek megfelelően.

A gazdaság újraindításához gyors intézkedéseket kell hozni, a forrásokat pedig célzottan kell felhasználni – javasolta a kamara elnöke.

Frissítés:

A gazdaság-újraindítási terv második, áprilistól induló ütemének középpontjában a felsőoktatás áll majd. Erre jelenleg 1500 milliárd forintos fejlesztést irányoztak elő, amely megemelkedhet 2000 milliárd forintig is.

A harmadik ütem júliusban indul, és alapvetően a zöldenergiára, a körforgásos gazdaság felépítésére és a gazdaság teljes digitalizálására építenek majd.

Fotó: kisalfold.hu

Forrás: MTI

#kamara #gazdasag #koronavirus #korlatozas #vallalkozas

H I R D E T É S