blank

Orbán: Még sokáig maradhatnak a korlátozások

blank
blank

H I R D E T É S

Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A kormányfő kiemelte: jelenleg mintegy 400 ezer olyan ember van, aki átesett már a koronavírus okozta betegségen vagy beoltották. Ez alacsony szám, és akkor lehet gondolkodni azon, hogy az élet visszatérhet a normális kerékvágásba, amikor tudnak vakcinát biztosítani az egészségügyi dolgozóknak, a szociális otthonokban lévőknek, a 60 év feletti krónikus betegeknek, a védekezés egyéb szereplőinek – itt jön a kormány is -, valamint az időseknek. Ekkor lehet majd arról beszélni, hogy milyen ütemben, hogyan szabadulhatunk meg a korlátozásoktól – mondta. Hozzátette: minden azon múlik, hogy mennyi vakcinát tudnak szerezni.

Orbán Viktor elárulta, hogy döntés születhet arról, hogy az érettségiző diákokat és tanáraikat soron kívül beolthatják.

Orbán Viktor a vakcinák európai uniós engedélyezésével kapcsolatban rámutatott: ha csak egy-két oltóanyagot engedélyeznek, az nem teremt versenyhelyzetet, pedig, ha verseny van, akkor megmozdulnak a gyártók. Emlékeztetett: a magyar külügyminiszter ma tárgyal Moszkvában az orosz vakcináról és tárgyalnak Kínával is.

Elmondta a legújabb koronavírus-adatokat is a kormányfő: 1311 új fertőzöttet találtak és 98 beteg halt meg, miközben 274 ember van lélegeztetőgépen. Összesen 138 983 embert oltottak be, és mintegy 400 ezer ember tartozik a beoltott vagy a betegségen átesettek csoportjába. Ha ez a szám eléri az egymilliót, akkor szerinte el lehet kezdeni azon gondolkodni, hogy rájuk már nem fognak vonatkozni a kijárási tiltások, így este 8 után is szabadon mozoghatnak.

Szijjártó Péter bejelentette, nagy mennyiségű koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól. A külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel közös moszkvai online sajtótájékoztatóján nyilatkozott.

Forrás: MTI

#koronavirus #oltas #korlatozas #kijarasitilalom #eu

H I R D E T É S