Orbán Viktor

Orbán szerint csak oltással lehet megállítani a vírust – azt is megérti, ha valaki nem akarja beoltatni magát

blank
blank

H I R D E T É S

A miniszterelnök szerint egyetlen módon lehet megállítani a vírust: oltással. Orbán Viktor az M1 aktuális csatornán szerda este sugárzott interjúban hangsúlyozta: a korlátozó intézkedések csak lassítják a járványt.

Orbán Viktor azt mondta: a harmadik hullám, a brit vírus hulláma, amely sokkal agresszívabb, mint a korábbi volt, és gyorsabban is terjed. Amíg a fertőzések elszigeteltek voltak, addig a zárás, az otthon maradás segített, most azonban már tömeges a fertőzés, és ezt a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem – közölte.

“Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás”. – mondta.

A kormányfő közölte: szerdán 2 011 029 ember számára elérhető vakcina-mennyiségnél tartott Magyarország, április 4-ig lesz 2 millió 356 ezernyi vakcina, május elején pedig 4 millió 121 ezer. Ebben a Keletről és a Nyugatról érkező oltások is benne vannak.

A kormányfő várakozásai szerint június elejére el lehet jutni a 7 millió első oltásra elérhető vakcinamennyiséghez. Azt mondta: reményei szerint valamikor április végén, május elején, aki regisztrált, hozzájuthat az első vakcinához.

A két és fél milliós beoltottság meglesz “valamikor húsvét utánra”, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás. Ki lehet nyitni az iskolákat, valamint újra lehet nyitni a boltokat is egy újfajta biztonsági rendszerrel, ami azt jelenti, hogy 10 négyzetméterenként majd egy vevő tartózkodhat bent – mondta.

Ezt követően jöhet a harmadik, negyedik lépés, ezekről azonban a miniszterelnök még nem akar beszélni, mondván, hogy “most még túlságosan szemben áll egymással a napi fertőzések magas száma és az elérhető vakcinák száma”.

Hozzátette: megérti, ha egyesek nem oltatják be magukat, de őket is arra kérte, hogy ne beszéljenek le másokat az oltásról.   

A kórházi kapacitásokról szólva méltatta az orvosok, háziorvosok és az ápolók emberfeletti munkáját. A kormányfő úgy látja, bár nagy erőfeszítések árán, de lesz elegendő ember. Nem most van az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba, “kamuvideókat vagy álhíreket gyártsunk” – hangsúlyozta. A koronavírussal fertőzöttek és a legsúlyosabb betegek ellátását egyszerre képes megoldani az egészségügy. – mondta Orbán.

A pedagógusok oltásával kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: úgy látja, bő egy héttel az iskolák újraindítása előtt megkaphatják az első oltást, és szerinte ezzel már lehet vállalni az oktatást. Megjegyezte: megérti, ha valaki így sem vállalja, de nem kell agitálni az iskolák újranyitása ellen, mert a gyerekekre is és a szülők érdekeire is tekintettel kell lenni, nekik pedig az az érdekük, hogy biztonságos környezetben minél hamarabb meg tudjanak indulni az iskolák.

Úgy vélte, nyár végére biztosan visszatérhetünk a normális kerékvágásba.

Fotó: Magyar Hírlap

Forrás: MTI

#oltas #koronavirus #korlatozas #ujranyitas

H I R D E T É S