blank

Orbán Viktor: Tragédia lesz, ha nem lépünk

blank
blank

H I R D E T É S

A szakemberek egyértelműen fogalmaztak, tragédia lesz, ha nem lépünk. A kormány meghallgatta a szakemberek okfejtéseit – mondta a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjúban, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvét környékén nyithassunk – folytatta a kormányfő. Március 15. után a konzultáció eredményét figyelembe véve megtervezzük, hogy erre mikor kerítsenek sort – fűzte hozzá.

  • Március 8-án a virágboltok még nyitva maradhatnak.
  • A bölcsődéket egyelőre próbálják nyitva tartani.
  • A műszaki cikket áruló üzleteket, illetve a kaszinókat be kell zárni.
  • Az élelmiszerboltok és tavaszi kerti munkához szükséges eszközöket áruló üzletek nyitva maradhatnak.
  • A bértámogatás körét mindenkire kiterjesztik, a katásoknak nem kell fizetni ebben az időszakban, a bérleti díjakat is elengedik az egész márciusi hónapra.

Mivel a koronavírus mutánsait különleges üdülőhelyekről érkezők hozzák be, Orbán Viktor arra kér mindenkit, hogy a veszélyes helyekre tervezett luxusvakációkat halasszák el.

Az oltásoknál van némi technikai zavar – árulta el a miniszterelnök. Elmondása szerint beoltottak száma már 800 ezer fölött van, és eddig összesen több mint 2 millió 800 ezren regisztráltak a vakcinára. Húsvétra megközelítőleg két és félmillió embert olthatnak be, július elejére pedig 8 milliónál is magasabb lesz a beoltottak száma.

A péntek reggelig tartó 24 órában 6369 új fertőzöttet azonosítottak, 143 beteg pedig meghalt koronavírusban Magyarországon – jelentette be Orbán Viktor, elmondása szerint 677 embert lélegeztetőgépen kell tartani, az elhunytak átlagéletkora 75 és fél év.

A kormányfő szerint befordultunk a célegyenesbe a vírus elleni háborúban, két hét múlva megkezdhetjük a fokozatos nyitást – fogalmazott.

A miniszterelnök leszögezte azt is, ha egyes szakemberek szerint 10-12 nap elég, mások szerint 14 nap után is óvatosnak kell lenni, különben elindítunk egy negyedik hullámot.

#koronavirus #szigoritas #korlatozas

H I R D E T É S